JohnnyCage

A nyáron beindul az első 3G szolgáltatás az USA-ban

Az amerikai mobilszolgáltató Sprint PCS tervei szerint az Egyesült Államokban még az idei év közepén beindul az első 3G mobilkommunikációs szolgáltatás.

Bill Esrey, a Sprint Corp. vezérigazgatója a Las Vegas-i Consumer Electronics Show kiállításon elmondta, hogy a Kansas-i (Missouri) központú társaság az első lesz az Egyesült Államokban, amely bevezeti a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatását. "Néhány hónapon belül beindítjuk 3G szolgáltatásunkat. Az alapszolgáltatás beindulása az idei év közepére várható" - mondta Esrey.

A Sprint 3G szolgáltatása sokak szerint azonban kissé felemás, és inkább nevezhető 2,5G-nek. A társaság továbbfejlesztett CDMA hálózata ugyanis hozzávetőleg azokkal a szolgáltatásokkal rendelkezik, mint a GPRS hálózatok. A CDMA 2000 1XRTT szabvány ugyanis mindössze 144 Kbps maximális adatátviteli sebességgel rendelkezik, a teljes 3G szolgáltatások pedig több mbps sebességet ígérnek.

Esrey szerint a teljes 3 Mbps sebességű CDMA2000 technológia bevezetésére még hozzávetőleg két évet várni kell az USA-ban. A jelenlegi CDMA2000 1RXT rendszert a Sprint PCS mellett az Egyesült Államok vezető szolgáltatója, a Verizon Wireless is be tervezi vezetni. A CDMA2000 1RXT hálózat elsőként egyébként Dél-Koreában került bevezetésre, ahol a szolgáltatásnak jelenleg mintegy 1,2 millió felhasználója van.

A Sprint nyáron beinduló szolgáltatásához kezdetben a Kyocera, LG Electronics, és Sierra Wireless gyártók mobiltelefonjai lesznek elérhetőek. A japán Hitachi nemsokkal később kiadja a hálózathoz első amerikai piacra szánt mobiltelefonját, amely többek között színes kijelzővel, valamint Java támogatással fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!