Franczy

Autonóm számítástechnikai fejlesztések az IBM-nél

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM képviselői hétfőn bejelentették, hogy az IBM-en belül megalakult egy olyan új, úgynevezett Autonomic Computing részleg, melynek elsődleges feladatai közé fog tartozni olyan újgenerációs számítógépes rendszerek fejlesztése, melyek képesek lesznek autonóm működésre. Autonóm számítástechnika alatt a Big Blue olyan számítógépeket és szoftvereket ért, melyek egyrészt képesek különböző öndiagnosztikai feladatok ellátására, másrészt pedig lényegében mindennemű emberi beavatkozás nélkül képesek hosszú időn keresztül teljesen hibamentesen üzemelni.

"Úgy vélem, hogy a rövid időn belül várhatóan világszerte dinamikus terjedésnek induló autonóm számítógépes rendszerek alapvető változást hoznak a számítástechnika világában, és a vásárlók számára lehetővé teszik, hogy végre ne a számítógépes infrastruktúra nehézségeivel kelljen foglalkozniuk, hanem azzal, amivel ténylegesen foglalkozniuk kell" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Alan Ganek, az IBM Autonomic Computing részlegének nemrégiben kinevezett alelnöke.

A cég munkatársai elmondták, hogy az Autonomic Group munkatársai a jövőben szoros együttműködést fognak folytatni az IBM általános kutatási és fejlesztési részlegeivel, valamint az IBM személyi számítógépek, szerverek és szoftverek fejlesztésével foglalkozó részlegeivel. A Big Blue-nál egyébként immár több mint egy éve folynak különböző fejlesztések az autonóm számítógépes rendszerek kapcsán, azonban ezen fejlesztések mindeddig az IBM valamely általános fejlesztési részlegeinél folytak. A cég első ilyen jellegű fejlesztései nemrégiben már helyet is kaptak az IBM P-Series termékcsaládba tartozó szerver számítógépeiben, illetve a cég legújabb, DB2 Version 8 adatbázis szoftverében.

Az IBM vezetői hangsúlyozták, hogy az autonóm számítástechnikai megoldások térnyerésével minden korábbinál könnyebb feladat lesz a számítógépes rendszerek és hálózatok üzemeltetése, ugyanis ezen rendszerek minden korábbinál kiválóbb megbízhatósággal fognak rendelkezni. Az autonóm számítástechnika egy olyan, több év alatt megvalósuló vízió, mely számtalan előnyt nyújt a vásárlók számára - nyilatkozta az IBM egyik munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cheky #1
    "...Az új számítógépeken Windows operációs rendszer fog futni."
    :o)