JohnnyCage

Támogatókra talál a szabványosított Linux

A Free Standards Group szerint négy új Linux disztribúció felel meg a Linux Standard Base (LSB) irányelveinek, és az operációs rendszer fejlesztői jó úton haladnak affelé, hogy megakadályozzák a megoldás széttagolódását.

A Linux Standard Base hitelesítési feladatait felügyelő Free Standards Group csoport úgy véli, a Linux szabványosítása elengedhetetlen lépés annak érdekében, hogy az operációs rendszer ne szakadjon egymással inkompatibilis változatokra, mint történt az a Unix esetében.

A csoport bejelentése szerint a Red Hat 8, SuSE 8.1, SCO Group OpenLinux 3.1.1, illetve a MandrakeSoft 9 ProSuite Linux disztribúciók egyaránt megfelelnek az augusztusban véglegesített LSB előírásainak. A szabványnak való megfelelést igazoló hitelesítés segít ugyan megakadályozni a jelentős eltérések kialakulását, önmagában azonban nem garantálja azt, hogy például egy Red Hat Linuxhoz készített szoftver tökéletesen fog működni SuSE Linux alatt, és fordítva.

Egy bonyolult program, mint például egy adatbázis-alapú alkalmazás az operációs rendszer funkcióit olyan mélységben használhatja ki, amely már nincs az LSB szabványba foglalva, ezért minden egyes disztribúcióban különböző lehet.

A Free Standards Group a közelmúltban azonban bejelentette a második Linux hitelesítési programot, amely az OpenI18N szabvánnyal való összhang ellenőrzésére hivatott. Az OpenI18N, amely korábban a Li18nux nevet is viselte, azt szabályozza, hogy miként kell egy szoftvert úgy kifejleszteni, hogy az különféle nyelveken is használható legyen, és többek között alkalmas legyen az egyes pénznemek, valamint dátum formátumok használatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!