Franczy

Linux kernel Xbox-on

A nyílt forrású Linux operációs rendszer Microsoft Xbox játékkonzolon történő meghonosítását célul kitűző Xbox Linux Projekt képviselői a napokban arról adtak hírt, hogy most először sikerült Linux operációs rendszer kernelt betölteni a Microsoft-féle konzolon. Az Xbox a konkurens Sony PlayStation 2-től eltérően nem rendelkezik saját hivatalos Linux-szal, és mondanom sem kell, hogy nagy valószínűséggel a jövőben sem fog, hiszen ismerjük a Microsoft és a nyílt forrású operációs rendszerek viszonyát. Éppen ezért a német származású Michael Steil vezette Xbox Linux Projekt mindent megtesz annak érdekében, hogy a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként nyilvántartott Microsoft elsőgenerációs játékkonzoljából, az Xbox-ból mihamarabb nagy tudású Linux számítógép váljon. Fontos megemlíteni, hogy az Xbox Linux Projekt mindezt úgy kívánja megvalósítani, hogy közben egyetlen hatályban lévő törvényt sem sért meg.

Michael Steil, a fejlesztési projekt vezetője elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat a Linux kernel, vagyis a Linux operációs rendszer magjának az Xboxon történő bebootolásának a megvalósítása. Köztudott, hogy az Xbox nagymértékben PC-s alapokon nyugszik, azonban rendszerszoftverei és BIOS-a jelentős mértékben eltér a normál személyi számítógépek hasonló szoftvereitől, így például az Xbox Linux Projekt fejlesztőinek saját maguknak kellett kifejleszteni egy olyan bootloadert, mely az Xbox-on betölti a memóriába a Linux kernelt, majd elindítja azt. A fejlesztők ezenkívül kifejlesztettek egy olyan rendszerindítási eljárást, mely egy úgynevezett modifikációs chip segítsége révén lehetővé teszi az Xbox eredeti rendszerszoftvereinek más, módosított szoftverekkel történő lecserélését.

A mostani, Linux kernel indítással kapcsolatos bejelentést nemrégiben egy másik bejelentés előzte meg, mely arról szólt, hogy az Xbox Linux Projekt fejlesztői elkészítettek egy Linuxpreview névre keresztelt parányi alkalmazást, mely arra volt hivatott, hogy bebizonyítsa: az Xbox saját szoftverfejlesztő csomagjának segítsége nélkül is lehet írni olyan szoftvereket, melyeket aztán minden további nélkül le lehet futtatni a játékkonzolon. A fejlesztőkre most egyébként az a feladat vár, hogy különböző Xbox meghajtó szoftvereket készítsenek, a végcél pedig egy olyan CD-ROM létrehozása, melyről az Xbox mindennemű hardveres modifikáció nélkül képes Linuxot indítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atec5 #11
    Ez egy pozitív irány az X-Boxnak! Anti-M$!
  • h4ndsp1k3n #10
    Az ms eula szerint nem lehet hackkelni (mondjuk az a Windowshoz van) szal valszínű hogy enyhén törvénybe ütközik (legalábbis szerződésbe és garanciavesztés tuti)
    És marhára nem érdeke az MS-nek hogy a gép ofgyjon játékok nélkül mert úgy minden egyes eladott Xbox keményen ráfizetés.
  • mir #5
    szerintem ha eladta, akkor azt lehet vele csináálni, amit akarunk, csak az ő szerzői jogait nem sérthetjük meg, azaz sem a szoftvert, sem a hardvert nem másolhatjuk. de a módosítás itt kódolt rendszer esetén inkább a feltörés kategóriába tartozik, ha nem tetszik, aki telepíti(tulajdonos, és károsult lévén) beperelheti magát!
  • rolika #4
    ha lesz ilyen lehetőség, talán jobban fogy :)
  • TheZsenyka #3
    Érdekes, hogy a Microsoft nem szab meg kizárólagosságot, ami a használható szoftvereket illeti.
  • Yfel #2
    XBOX Rack szerver nagyvállalatoknak... 100,000$ helyett 10,000$-ból megoldod a beszerzést és ha nincs túlterhelve a rendszer az egyiket újrabootolhatod, hogy Halo-t játszhass vele :)

    Szerintem rendszeradminisztrátor körökben nagy sikere lenne ;)