JohnnyCage

Szabványokkal kerülheti el a Unix sorsát a Linux

Az elmúlt hetekben jelentős előrelépés történt a Linux operációs rendszer különböző változatainak egységesítése felé, amely kulcsfontosságú lépés lehet a megoldás jövőjének biztosításában.

A szakértők ugyanis attól tartanak, hogy a Linux is a mintaként szolgáló Unix sorsára juthat, vagyis olyan változatokra szakad, amelyek egymással gyakorlatilag teljesen inkompatibilisek.

A napokban kiadott Red Hat Linux 7.3, SuSE Linux 8.0 Professional, és Mandrake Linux ProSuite 8.2 operációs rendszerek az első olyan megoldásokat képviselik, amelyek már megfelelnek a Linux Standard Base (LSB) irányvonalainak, vagyis gyakorlatilag minden lényegesebb területen kompatibilisek egymással. A nonprofit Free Standards Group által irányított LSB szabványosítja a Linux számos komponensét, miközben bizonyos részek, funkciók, szolgáltatások egyediek lehetnek az egyes disztribúciókban.

A feldarabolódás elkerülése óriási kihívás a Linux fejlesztői számára, ugyanakkor elengedhetetlenül szükséges az operációs rendszer hosszútávú sikere érdekében. A Linux sikerét vagy bukását azok a kritikus alkalmazások dönthetik el, amelyekre a legtöbb üzleti felhasználónak szüksége van. Amennyiben egymással inkompatibilis, eltérő Linux disztribúciók látnak napvilágot, a szoftvercégek elfordulnak az operációs rendszertől, és nem támogatják azt megoldásaikkal.

- A Linux közel sem olyan feldarabolódott, mint amilyenné a Unix vált a '80-as években, de vannak olyan eltérések, amelyek negatívan érintik a fejlesztőket - mondta Nick Christenson, a Sistina Software egyik elemzője. A Unix változatok közötti szakadék olyan nagy, hogy egy-egy szoftver átírása hónapokig is eltarthat a fejlesztőknek. A helyzetet nehezíti, hogy az inkompatibilis Unix operációs rendszerek általában különböző mikroprocesszorokon is futnak. A Linux ilyen szempontból valamivel kedvezőbb helyzetben van, mivel rendszerint Intel processzorokhoz készül.

- Általában, amennyiben nincs valami LSB-hez hasonló megoldás, olyan lehetetlen, értelmetlen módosításokkal találkozol az egyes platformok között, hogy inkább megadod magad - mondta Jonathan Eunice, az Illuminata elemzője. - A szabványok általában azonban évekkel a valós gyakorlat mögött kullognak, és nem fednek mindent. Az alapokat biztosítják ugyan, de az operációs rendszer egy igen bonyolult gépezet - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!