Franczy

Az indiai C-DAC a Linux-ot választotta

A komoly igénybevételnek kitett szuperszámítógépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó indiai C-DAC (Centre for Development of Advanced Computing) munkatársai hétfőn bejelentették, hogy a C-DAC nagy teljesítményű számítógépekkel teli laboratóriumaiban a jövőben nagyon fontos szerepet szánnak a nyílt forrású Linux operációs rendszernek. A Pune-i székhelyű, állami tulajdonban lévő C-DAC elsősorban olyan nagy teljesítményű számítógépes rendszerek fejlesztésével foglalkozik, melyeket többek közt az ásványolaj-kutatásban, vagy például az időjárás előrejelzésben használnak fel. A C-DAC képviselői a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy az intézmény egy speciális, az International Business Machines Corporation által testre szabott Linux platformot fog használni.

A nyílt forrású és nem utolsó sorban ingyenes Linux operációs rendszer napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és lényegében minden tekintetben felveszi a harcot a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cége, a Microsoft Windows operációs rendszereivel. Tény, hogy az otthoni felhasználóknak egyelőre csak kis hányada használ Linux operációs rendszert a Windows helyett, vagy mellett, azonban a Linux a vállalati számítógépes rendszerek piacán az elmúlt években nagyon komoly karriert futott be. Erre egyébként konkrét bizonyítékként szolgál a mostani bejelentés is, vagyis az, hogy egy szuperszámítógépeket fejlesztő indiai intézmény a Linux mellett teszi le a voksát. Szakértők szerint egyébként egyértelmű, hogy az egymilliárd lakosú és nem éppen gazdagságáról ismert India számítástechnikai piacán a közeljövőben nagyon fontos szerephez fog jutni a Linux. Indiában egyelőre leginkább csak régebbi és kisebb teljesítményű számítógépeket használnak, azonban az ország lényegében tele van nagyon képzett szoftverfejlesztőkkel, ez pedig azt sejteti, hogy a Linux nagy jövő előtt áll a távol-keleti országban.

Mindenképpen nagy jelentősséggel bír, hogy a szuperszámítógépek fejlesztésével foglalkozó C-DAC a nyílt forrású Linux operációs rendszer mellett tette le a voksát, és ez egyben garanciát jelent arra, hogy a különböző tudományos és kutatási tevékenységek új erőre fognak kapni Indiában - áll a C-DAC és az IBM által az üggyel kapcsolatban közösen kiadott nyilatkozatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pofy #1
    Hmm...Hmm...

    akkor gyorsan át kellene állni PHP-re a weboldalukkal, mart az ASP az köztudottan MS technológia .....

    (jó tom hogy van linux portja de akkor is !)