Franczy

2001-ben a Linux visszaszorult a Windows mellett

A legfrissebb piackutatási adatok szerint a nyílt forrású Linux operációs rendszer az elmúlt esztendőben némileg visszaszorult a Microsoft-féle Windows operációs rendszerek mellett, azonban az előrejelzések azt mutatják, hogy az elkövetkezendő években újfent virágzásnak indul a Linux, az alternatív operációs rendszer disztribútorai pedig új bevételi forrásokra tesznek majd szert. Az IDC piackutató cég által a napokban publikált forgalmi adatokból kiderül, hogy a Linuxos eladások 2001-ben mintegy 5 százalékkal estek vissza, így a tavalyi Linuxos forgalom alig érte el a 80 millió dollárt. Az IDC szakértői azonban arra figyelmeztetnek, hogy Linux fronton nincs ok komolyabb aggodalomra, amit az is alátámaszt, hogy a cég becslései szerint 2006-ban már mintegy 280 millió dolláros forgalmat bonyolítanak majd le ebben a piaci szegmensben. Al Gillen, az IDC elemzője ezenkívül elmondta, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerekkel kapcsolatos forgalma az elmúlt esztendőben meghaladta a 10 milliárd dollárt, ami az előző év forgalmi adatához képest mintegy 11 százalékos növekedést jelent.

"A forgalmi adatok tekintetében a Linux operációs rendszerek piacán a teljes operációs rendszer piac forgalmának csak mintegy 0,5 százalékát bonyolítják le. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a Linux operációs rendszerek piacán lebonyolított egész éves forgalmat a Microsoft alig két nap alatt képes lebonyolítani. A Microsoft január másodikáig nagyobb forgalmat képes lebonyolítani, mint az egész Linux piac a teljes esztendőben, ez pedig úgy vélem mindent elmond a jelenlegi piaci körülményekről" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Gillen.

Gillen utalt arra, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a Linux piacon négy-öt éven belül éves szinten már mintegy 280 millió dolláros forgalomra lehet számítani, ami mindenképpen jelentős előrelépést jelent az elmúlt év mintegy 80 millió dolláros forgalmi adatához képest. Gillen meglátása szerint ez a forgalomnövekedés nagyrészt annak lesz az eredménye, hogy a Red Hat, a SuSE, illetve az egyéb hasonló cégek egyre jobban meg fogják nehezíteni, hogy a felhasználók ingyenesen juthassanak hozzá a Linux operációs rendszerekhez, vagyis ezen cégek megpróbálnak egyre nagyobb összegeket kisajtolni a piacból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atec5 #37
    Kapja be a mikro$oft!
  • h4ndsp1k3n #36
    Naszóval. Egykét ember nem igazán érti asszem, miért is kell fizetni amikor az emeber linuxot vesz. Nos, foglaljuk össze:
    1. Doboz, könyv, stb
    2. A programok összeválogatása CD-n (ugye minden -vagy majdnem minden- ami egy disztrib része ingyenesen letölthető, csak kényelmesebb 1 CDn megvenni 6000 rpm csomagot mint egyenként letöltögetni a forrásokat egy csupasz kernelhez.
    3. A fizetős programok (pl. a Suse 8 hoz adják a StarOffice-t ami már fizetős program, a RedHat 7-hez adtak pl egy játékot, ilyenek)
    Namost nemtom ki hol él, de egy Suse 7.3 kb 20000 forint, egy WinXP Home OEM(!!) 29,234.
    Ha a winxpt lemásolod jön a BSA, ha a Suse-t nincs semmi még törvényt se sértesz ha nem rax fel fizetős progit.
    Namost ha megvan a WinXp home ahhoz kell még 1 Office hogy munkát lehessen vele végezni (amit a suse-vel már lehet, lásd staroffice)
    OFFICE XP HUN SMALL BUSINESS (OEM): 92,183.- Ft
    Na akkor tessék számolni!
  • Pheel #34
    Ebben egyetértünk. Végre valami! :))))))
  • Pheel #31
    "Ennyi erovel a qnx-et is lehetne gyalazni, mert allati keves desktopon fut :)"

    Naja! De a qnx nem is akar részesedést szerezni a desktop piacon. Az a fránya linux meg igen. Legalábbis minden "má' megin' terjed a Linux, mint az istennyila" tipusú cikk erről szól... :)
  • Pheel #24
    Ilyen korlátozott demo verzió :)
  • Pheel #23
    Régebben nem ezeket a Lite-okat hívták shareware-nek? Na jó, azért mindenképpen fizetned kellett egy idő után. :)
  • mir #19
    miért? te elvárnád, hogy a RH, meg a SUSE meg a többiek súlyos dollármiliókat fektessen szoftverfejlesztése, olyanokba, amiket csak a saját programozóik fejlesztenek, és semmilyen GPL cucc nincs bennük, hogy ingyen adják? még így is sokkal olcsóbbak, mint a hasonló kaliberűnek szánt M$ megoldások.
  • Pheel #17
    Nem látom az ellentmondást. Illetve, ha igen, akkor az azért van, mert a cikk különböző részeire reagálás.
  • Pheel #14
    Nem nem! Én nem mondtam, hogy ne csinálja. Csupán annyit, hogy marhaság ;-) Ez meg csak vélemény.
  • mir #13
    jóvan pheel, akkor te ne fejlessz linuxot. de ne mond már meg másnak, hogy mit csináljon!
    amúgy érdekes megnézni a netcraft adatait... nem igazán vannak összehangban a cikkel.