Franczy

Komoly támogatók a Linux mögött

A napokban zajló LinuxWorld Conference and Expo nevezetű rangos szakmai összejövetel kapcsán az olyan nagy számítógépgyártó cégek, mint például az IBM, vagy a Hewlett-Packard minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni arra, hogy a nyílt forrású Linux operációs rendszer milyen jól teljesít a különböző felhasználási területeken. Különböző források szerint a Big Blue arra készül, hogy a LinuxWorld kiállításon bejelenti: két nagy partnere, a Deutsche Telekom, valamint az Air New Zealand olyan IBM mainframe számítógépeket használ, melyeken az operációs rendszer szerepét nem más, mint a Linux tölti be. Ezzel párhuzamosan a konkurens Hewlett-Packard várhatóan arról számol majd be a Linuxworld keretein belül, hogy az egyik komolyabb partnere, az L-3 Communications Linux-szal ellátott számítógépes rendszer segítségével ellenőrzi a repülőtéren megforduló csomagokat. Az IBM és a Hewlett-Packard tehát a LinuxWorld kiállítást használja fel annak érdekében, hogy tudatosítsa a felhasználókkal: a Linux igen is megérett a széles körben történő felhasználásra, és komoly alternatívát jelent az egyéb operációs rendszerek számára.

Szakértők szerint egyébként mostanság az a tendencia, hogy a Microsoft kivételével szinte az összes, magára valamit is adó technológiai cég támogatja a nyílt forrású Linuxot. Konkrét példákat tekintve, a chipgyártók közül az Intel és az AMD egyaránt nagy hangsúlyt fektet a Linuxra, a szoftverfejlesztő cégek közül pedig többek közt a Veritas, a BEA Systems, az Oracle és az SAP is komolyan szimpatizál az alternatív operációs rendszerrel.

A számítógépgyártó cégek közül a Hewlett-Packard az egyik legjelentősebb Linux támogató, főleg mióta idén májusban fuzionált a Compaq Computerrel, és ily módon hozzájutott az Intel processzoros ProLiant szerver számítógép termékcsaládhoz. A Hewlett-Packard egyébként nem csak a szerverpiacon szán fontos szerepet a Linuxnak, ugyanis a Hewlett-Packard az Evo sorozatú asztali számítógépeit is forgalmazza Linux operációs rendszerrel ellátott verziókban. Mike Balma, a cég Linux részlegének az egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár egyelőre még nem túl jelentős az érdeklődés a Linux-szal ellátott személyi számítógépek iránt, az ázsiai és a kelet-európai piacon egyre többen szimpatizálnak a Hewlett-Packard Linuxos PC-ivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #53
    Köszönöm. Ez egy egészen jó kiindulási alap. Utána fogok nézni.
  • Pheel #52
    Láttad már? Szerintem nem...
  • h4ndsp1k3n #51
    Igen a Win2000 egy rakás szar :))
  • h4ndsp1k3n #50
    Hm vki itt vagyon ajnározta a .NET-et, ennek kapcsán néhány megjegyzés:

    1.) "Az inovacio? Hat jelenleg nem latok semmit a Linuxban amit az MS masolna, de forditva aztan akad nagyon is sok! "
    Nemtom kedves Enterprise hallottál-e te a Xerox Palo Alto -i kutatólaborjáról és Steve Jobsról. Nos az előbbi az a hely ahol a GUI-t mint olyat feltalálták. Ide kapott utóbbi személy meghívást amely alapján elkészítette az Apple a MacOS-t.
    Biligeci csak akkor hallott a GUI-ról amikor Steve Jobs FELKÉRTE, hogy FEJLESSZEN SZOFTVERT A MACINTOSH-hoz. Erre bili barátunk szépen benyúlta (az amúgy már egyszer lenyúlt) ötletet és kemény 10 éves munkával el is készítette a szuperinnovatív Win95-öt amiben a Start gombon kívül EGYETLEN EREDETI ÖTLET SEM VOLT.
    Amúgy az M$ nek már régen az a taktikája hogy figyeli a piacot. Ha valaki kijön 1 jó ötlettel akkor vagy megveszi az adott céget és beépíti a cuccost az aktuális winfosba (esetleg egy 25.service pak keretében) vagy addig baszogatja míg tönkre nem megy.
    A linux magára az innovációra épül, azon keresztül fejlődik. Szerinted mi az az open source?

    2. "Ami erdekes egy Java vagy Sun promotalo dolgot sem kaptam, csak ANTI MS-t! :("
    Hát igen a terméket úgy adják el ahogy a legegyszerűbb. Jelen esetben: "A mi termékünket készen hozzuk ki és megbízhatóan műxik, ellentétben az MS termékekkel."
    Másrészt sajnos az M$ még mindig összehasonlítási alap mivel egyszer a 80as évek elején szerencséje volt és az IBM hátán felkapaszkodva (majd végül az IBM-et jól megszopatva) monopolhelyzetbe került a PC piacon.
    És az emberek sajnos utálják a változást, inkább ragaszkodnak a szarhoz csak mert megszokták.
    Ja és még valami: ha valaki úgy bánna velem mint ahogy az M$ szart a Sun szabványaiba bele, én se szeretném. (Azt az álszent "legyen nyílt szabvány" dumát az M$ szájából hallani borzalmas mikor az Winfos utolsó bitjét is egy egész ügyvédhadsereg védelmezi)
  • Pheel #48
    Annyit még, hogy én tényleg nem vagyok rajongója, ebből adódóan az utóbbi időben használója sem a Linux-ok desktop alkalmazásainak, de érdekelne, hogy ha esetleg az lennék egyszer, akkor pl a Nokia 6510-es telefonomhoz létezik-e bármilyen manager program, ami infrán keresztül korrektül lekezeli a telefont. Értem ezalatt a telefonkönyv, az sms-ek stb használatát, sms küldést, adatmentést, logo managelést, ilyesmiket.

    Tényleg csak érdeklődöm és nem kötözködöm.

    Válaszodat előre is köszönöm!
  • Pheel #47
    Ezek szerint te vagy az üdítő kivétel. Ebben az esetben rendben van. Használd egészséggel. :)
  • Pheel #45
    Nem állítottam, hogy a Linux community terjeszti ezeket a dolgokat, de mindenképpen terjed és ez a lényeg. A Chip-es dolgok érdekelnek, ha van időd, írj! :)
    Címem az nfo-ban :)
  • Pheel #43
    "De a linux rohamos elterjedésével"
    Ezzel kábítjátok magatokat uszkve 10 éve, de valahogy az istennek sem terjed a desktop-piacon. Persze a Linuxot méltán megillető SOHO szerverek piacán már elért elterjedtség nem vonható kétségbe, mint ahogy nem is szabad kétségbe vonni a népszerűségét, de ott SENKI nem fog neked játékokat futtatni rajtuk. Szóval álmodj tovább!

    Eszembe jutott egy cikk, amit a CHIP-ben jelentetett meg egy Linux-hívő valamikor a tavasszal és teljes meggyőződéssel ecsetelte, hogy a Linux végre felnőtt a Windowshoz a desktop-ok terén és kezdődhet a Kánaán meg a terjedés. És még mindig semmi. Így lesz ez még 5 év múlva is...

    Mint már kifejtettem párszor. A Linux egy jó koncepció, de meg kellene már végre érteni, hogy hol a helye. Ez a hely nem az asztali gépek merevlemeze...
  • Pheel #38
    Én ezt írtam:
    "Néhány FPS mellett talán még az XBill lehet az, ami napjaink ütőképes játékgépévé teheti bármelyik linuxot"

    Ezen mi is a szánalmas?!?

    Az, hogy tudtál mondani néhány játékot, aminek egy jelentős része OpenGL-es, az nem sokat jelent. Remélem azt te is elismered, hogy a Linux DX támogatása még az új Wine-okban is teljesen gázos!

    Amúgy meg az, hogy valaki nem megszállott linuxos, még nem jelenti azt, hogy köze sincs hozzá...
  • Pheel #27
    Te hogy bizonyosodsz meg arról, hogy ott a Pluto? Elmész, megnézed? Mondjuk egy jobb távcsővel ezt még lehet. De akkor egy távoli galaxis egyik csillaga. Azt tuti nem látod, mégis elhiszed, ha mondják, hogy ott van, nem? Erre gondoltam.