Franczy

Tízéves az IBM ThinkPad termékcsalád

A világ egyik legsikeresebb hordozható számítógépe, az IBM ThinkPad a napokban ünnepelte tizedik születésnapját. Habár az IBM eladási mutatói folyamatosan romlanak, piaci részesedése pedig szépen lassan csökken, a ThinkPad sorozatba tartozó notebookok minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek, melyre jó példa, hogy míg 2000 márciusáig mintegy 10 millió ThinkPad hordozható számítógép került forgalomba, addig az elmúlt alig két esztendőben 5 millió darab ThinkPad lelt gazdára.


Szakértők szerint az IBM ThinkPad notebookok sikere abban rejlik, hogy a gyártó folyamatosan vadonatúj szolgáltatásokkal és technológiákkal vértezi fel ezeket a számítógépeket, még pedig oly módon, hogy ezenközben a külső megjelenésükre sem lehet panaszunk, sőt! Emlékezzünk csak vissza, hogy a Big Blue ThinkPad sorozatú notebookjaiban debütált a világon először a színes kijelző, majd később a 14 colos kijelző, a teljes méretű billentyűzet, a DVD-ROM meghajtó, vagy például a kivehető merevlemez. Tény, hogy az IBM-nek néha azért sikerült melléfognia a ThinkPad sorozat kapcsán, hiszen például a cég összecsukható billentyűzet megoldása, vagy éppen kézírásfelismerő kijelző technológiája nem aratott osztatlan sikert, azonban a ThinkPad sorozatba tartozó termékek ennek ellenére a legtöbb esetben nagy karriert csináltak.

"Azt hiszem nem tévedek, ha azt állítom, hogy az IBM ThinkPad notebookok a világ legnépszerűbb, kereskedelmi forgalomban kapható hordozható számítógépei. Habár mostanság a Dell Computer notebookjai bizonyos tekintetben kelendőbbek az IBM notebookjainál, az elmúlt évekre visszatekintve egyszerűen nem lehet kétségbe vonni, hogy az IBM ThinkPad sorozatú notebookjai a felhasználók körében minden korábbinál nagyobb sikert arattak" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Matt Sargent, az ARS cég elemzője.

ThinkPad 700C
Az első ThinkPad számítógépet a Big Blue 1992 áprilisában mutatta be, azonban ezen rendszer élete tiszavirág életű volt. A mai ThinkPad notebookok igazi elődje, a ThinkPad 700C 1992 október 5-én mutatkozott be. A ThinkPad 700C egy 10,4 colos képátlójú kijelzővel szerelt hordozható számítógép volt, melyben többek közt egy 25 MHz-es frekvenciájú 486-os processzor, 4-12 MB memória, valamint egy 80 MB kapacitású merevlemez kapott helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!