Franczy

Ingyen MHz-ek a Delltől

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Dell Computer mindent megtesz annak érdekében, hogy a hordozható számítógépek piacán tapasztalható egyre keményebb konkurenciaharc közepette egyre több vásárlót szerezzen magának. Minderre ékes bizonyíték, hogy az austini (Texas) székhelyű gyártó az elsősorban üzletembereknek szánt Latitude notebookok esetében nem számít fel felárat a magasabb működési frekvenciával rendelkező processzorokért. Szakértők szerint a Dell Computer ezen piaci stratégiáját a Hewlett-Packard kényszerítette ki, mely gyártó a Compaq Computerrel történt egyesülés óta immár nem néhány havonta, hanem lényegében minden egyes hónapban csökkenti notebookjai árát.

Konkrét példát tekintve, a cég Latitude C840 típusjelzésű, 1,7 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4 processzorral, valamint 256 MB memóriával rendelkező, 2297 dolláros áron kapható notebookja ráfizetés nélkül rendelhető 1,8 GHz-es, vagy akár 2 GHz-es frekvencián ketyegő Pentium 4-es processzorral is. Ugyanez igaz a Latitude C840-nél kevesebb memóriával, valamint kisebb kapacitású merevlemezzel szerelt és egyben vékonyabb Latitude C640 típusjelzésű hordozható számítógépekre is, melyek ára megegyezik, még pedig függetlenül attól, hogy a bennük található Intel Pentium 4-es processzor frekvenciája 1,7, 1,8, vagy esetleg 2 GHz. A Latitude C840 és a Latitude C640 típusú Dell notebookok esetében csak akkor kell felárat fizetni, ha a vásárló úgy dönt, hogy 2,2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzorral rendeli meg notebookját. Ez esetben a felár kereken 100 dollár.

Az igazsághoz tartozik, hogy a Dell Computer nem minden esetben nyújt ilyen kedvező vételi ajánlatot, így például a cég Inspiron termékcsaládjába tartozó hordozható számítógépei esetében továbbra is meg kell fizetni a nagyobb teljesítményű processzorokat. Magyarul ez azt jelenti, hogy például egy Inspiron 8200 típusjelzésű Dell notebook esetében a vásárlóknak 50 dollárt kell fizetniük azért, hogy a rendszer lelkét ne egy 1,7 GHz-es, hanem egy 1,8 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Pentium 4-es chip képezze. Ugyanezen 1,7 GHz-es processzorral szerelt notebook esetében a 2 GHz-es, illetve 2,2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzorra történő váltás pedig már nem kevesebb mint 150, illetve 550 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #2
    naja... bár sztem aki dell gépet vesz az alacsonyabb árkategóriában az alapból balfsz, mert az olcsóbb DELL cuccok nagyon szarok, a drágábbaknál pedig nem azon a pár Mhz-en kell spórolni.