Franczy

Új Transmeta chip a Fujitsu notebookjában

A Fujitsu a napokban némileg felfrissítette LifeBook P2000 típusjelzésű hordozható számítógépét, mely mostantól egy a korábbiaknál nagyobb teljesítményű Transmeta processzorral is rendelhető. A cég képviselői hivatalosan kedden jelentették be, hogy a Fujitsu LifeBook P2000-es notebook egyik új verziójában egy 867 MHz-es működési frekvenciájú Transmeta Crusoe TM5800-as processzor kapott helyet. Ezek alapján elmondható, hogy az Egyesült Államokban a Fujitsu az első olyan számítógépgyártó cég, mely felvette kínálatába a 867 MHz-es frekvenciájú Transmeta chipet, mely chip egyébként a Fujitsu, illetve a Sony japán piacra szánt hordozható számítógépeibe egy ideje már rendelhető.


Mint ismeretes, az elsősorban rendkívül alacsony fogyasztású processzorairól ismert Transmeta mostanság komoly gondokkal küszködik, így számára mindenképpen örvendetes, amikor egy a mostanihoz hasonló bejelentésre sor kerül, vagyis amikor egy nagy számítógépgyártó cég felveszi kínálatába a Transmeta egyes processzorait. A Transmeta számára egyébként nagy nehézséget jelentett az emelt frekvenciájú Crusoe processzorok piacra dobása, ugyanis a chipgyártó a közelmúltban számtalanszor elhalasztotta ezen chipek debütálását. Az új Transmeta Crusoe processzorok végül nagy nehezen forgalomba kerültek, és mostanság kezdenek beszivárogni a hordozható számítógépek piacára. A Sony által az Egyesült Államokban forgalmazott notebookok esetében jelen pillanatban a 733 MHz jelenti a Transmeta Crusoe processzorok maximális frekvenciáját, de nagyon valószínű, hogy a Sony a Fujitsuhoz hasonlóan hamarosan bejelenti a magasabb frekvenciájú Crusoe chipekkel szerelt új notebookjait. A Fujitsu LifeBook P2000 típusjelzésű notebookok esetében mindeddig egyébként a 800 MHz-es frekvenciájú Transmeta Crusoe jelentette a csúcsprocesszort.


A Transmeta képviselői a napokban azt nyilatkozták, hogy a közeljövőben várhatóan több más számítógépgyártó is felveszi majd kínálatába az emelt frekvenciájú Crusoe chipeket, sőt immár azt is tudni lehet, hogy a világon elsőként a Hewlett-Packard kínálatában tűnik majd fel a kereken 1 GHz-es frekvencián ketyegő Crusoe processzor. Ez utóbbi chip egyébként konkrétan a Compaq Computer Evo Tablet PC-ben fog debütálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #8
    akkor vegyél 1et, és küld el nekem!
  • Rive #6
    #5/2: VLIW alapú CISC-emuláció... :D
  • braindance #5
    Az tök sztenderd notebook halftray-es cdrom, a gép rohadt rövid.
    Kicsit mondjuk ortopédül néz ki... :)

    Két kérdés:
    Mi lehet a képernyő felbontása ebben a méretben?
    A Crusoe proci most CISC vagy RISC?
  • Tompi #1
    Most a kepen vagy a CD oriasi, vagy a Notebook iszonyat kicsi!!!