Franczy

Vízhűtéses notebook a Hitachitól

A Hitachi a napokban bemutatta első olyan sorozatgyártásban készülő hordozható számítógépét, melynek 1,8 GHz-es frekvencián üzemelő Intel Pentium 4-es processzorát nem a már jól megszokott léghűtési rendszerek valamelyike, hanem egy a Hitachi által szabadalmaztatott notebook vízhűtési rendszer hűti. Mint ismeretes, a jelenleg forgalomban lévő hordozható számítógépek túlnyomó részét a gyártók hűtőbordákkal és ventilátorokkal látják el annak érdekében, hogy a különböző alkatrészek ne hevüljenek túl, azonban az újabb processzorok némelyike olyan komoly hőmennyiséget termel, hogy csak méretes és nem utolsó sorban zajos léghűtéses rendszerekkel oldható meg a megfelelő hűtésük. A Hitachi azt állítja, hogy némelyik nagy teljesítményű notebook ma már olyan hangos, hogy például könyvtárakban már nem is illik használni őket.

A Hitachi a vízhűtéses notebookjával kíván megoldást nyújtani azon felhasználók számára, akiknek egyszerűen már elegük van a léghűtés miatt zajos hordozható számítógépekből. A Hitachi Flora 270W Silent Modelben nincsenek hűtőventilátorok, van azonban egy kis víztartály, valamint egy a víztartályban található folyadékot keringtető rendszer. A hűtőfolyadék egy többek közt a legnagyobb hőt termelő processzor felett is elhúzódó flexibilis csővezetékben kering, és elszállítja a meleget a notebook kijelzőt magába foglaló részéhez, ahol aztán a hűtőfolyadék le tudja adni a hőjét. A Hitachi munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a cég által szabadalmaztatott vízhűtési rendszer rendkívül megbízható, a rendszer részét képező parányi szivattyú 44 ezer órán keresztül képes működni, így a rendszer élettartama minimum öt esztendő, igaz az új notebookra "csak" hároméves garanciát vállal a japán gyártó.

A Hitachi munkatársai hangsúlyozták, hogy a vízhűtéses notebook esetében nagy gondot fordítottak a megfelelő szigetelések alkalmazására, így komolyabb gond állítólag még akkor sem adódna, ha esetleg némi hűtőfolyadék elszivárogna magából a hűtőrendszerből. A vízhűtés miatt normál léghűtéses társainál valamivel nagyobb Hitachi Flora 270W Silent Modelben egyébként többek közt egy 1,8 GHz-es Intel Pentium 4 processzor, 128 MB memória, valamint egy 20 GB kapacitású merevlemez található, ára pedig 2941 dollár. A Hitachi az újdonság forgalmazását várhatóan szeptember végén kezdi majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lammer #12
  :)) ez jó!
 • silanor #10
  Az lett volna a kiraly, hogyha nagy es eros es hangos hutoventialatorok hutenek a hutofolyadekot :)
 • Genesis #7
  Jó kis cikk ... Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az IBM kb. 3-4 éve folyadékhűtéssel szereli a laptopjait
 • Laalee #6
  mar megint a memorian sporoltak :D 2950usd be nem fer bele 256mega :D
 • JTBM #3
  Nekem kell egy, elegem van a zajból.
 • Gery1980 #1
  Új technológia-magasabb előállítási költség-magasabb ár.Jó dolog ez a vízhűtés, de azt hiszem a notebook-ok így is elég drágák.