Franczy

Kéthetes kényszerleállás az Intel egyik ír gyárában

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott, Egyesült Államokban székelő Intel Corporation munkatársai kedden hivatalosan bejelentették, hogy a cég arra kéri fel az egyik legfontosabb írországi gyártóüzemének mintegy 3000 alkalmazottját, hogy az idei év végén, karácsonykor vegyenek ki két hét szabadságot. A chipgyártó mindezt azzal magyarázza, hogy a kéthetes kényszerszabadság révén jelentős mértékben csökkenteni lehet az Intel működési költségeit. A 3200 közvetlen alkalmazottal és mintegy 1000 alvállalkozóval rendelkező, Dublin melletti ír gyártóüzem kéthetes bezárását ezenkívül a piaci körülmények kedvezőtlen alakulásával magyarázták az Intel vezetői. Tény, hogy az Intelnek jelen pillanatban komoly piaci nehézségekkel kell szembenéznie, ezért a cég vezetői számára logikus lépésnek tűnik az egyik ír gyártóüzem ideiglenes bezárása, ugyanis ily módon jelentős összeget takaríthat meg a cég - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Frank Turpin, az Intel írországi részlegének szóvivője.

Az idei év végén kéthetes bezárásra ítélt üzem egész pontosan az írországi Leixslipben található, és elmondható róla, hogy az Intel egyik legnagyobb és legfontosabb gyártóüzeme, itt készül ugyanis az európai piacra szánt mikroprocesszorok nagy része, és mindeddig az Intel egyik legjelentősebb külföldi befektetésének számít. Az Intel munkatársai egyébként a közelmúltban többször is azt nyilatkozták, hogy a cég írországi gyártósorai minden körülmények között továbbra is folyamatosan termelni fognak, ezzel szemben sokakat hidegzuhanyként ért a mostani bejelentés, miszerint a leixslipi üzem december 22. és január 5. között kényszerszabadságra küldi alkalmazottjait. Szakértők szerint ez egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy az általános gazdasági lassulás és a piaci nehézségek még az Intelhez hasonló mamutcégeket sem hagyják érintetlenül, ezenkívül pedig a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az Intel mostani bejelentése az egyre komolyabb gondokkal küszködő ír gazdaságnak sem jött túl jókor.

Az Intel 1989-ben jelent meg Írországban, a leixslipi üzemben pedig 1992-ben kezdte meg a különböző mikroprocesszorok gyártását. Az említett üzem egyébként jelen pillanatban bővítés és fejlesztés alatt áll, mely munkálatok a chipgyártó ígéretei szerint várhatóan 2004 körül fejeződnek majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!