Franczy

AMD: változások az austini üzemekben

Az Advanced Micros Devices (AMD) képviselői bejelentették, hogy a cég 200 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletekkel operáló austini (Texas) Fab 25-ös gyártóüzemének mikroprocesszorok gyártásáról flashmemóriák gyártására történő átállása sajnálatos módon újabb mintegy kétszáz munkahely megszűnésével jár. Az AMD szóvivői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a jövőben kizárólag 0,18 mikronos csíkszélességű flashmemóriák gyártásával foglalkozó Fab 25-ös üzemben a korábbinál kevesebb fázisból álló gyártás folyik majd, melynek egyenes következménye, hogy a cégnek néhány alkalmazottjától búcsút kell vennie.

A cég szóvivői megerősítették azon korábbi híradásokat, melyek szerint az austini gyártóüzem munkaerő leépítésével párhuzamosan az AMD elöregedett Fab 14-es és Fab 15-ös gyártóüzeme hamarosan teljesen be fog zárni. Az AMD számára jelentős megtakarításokat jelentő gyárbezárások következtében közel ezer ember kerül az utcára, melyből ötszázat már el is bocsátottak, további ötszázat pedig még ebben a hónapban fognak elbocsátani. Amikor a Fab 14-es és Fab 15-ös gyártóüzem bezárása befejeződik, és a Fab 25-ös üzemből is elbocsátják az említett kétszáz alkalmazottat, akkor az AMD austini telephelyén már csak összesen háromezren fognak dolgozni, vagyis ezerkétszázzal kevesebben, mint egy évvel korábban.

"A mikroprocesszorok gyártásáról a flashmemóriák gyártására történő átállás meghosszabbítja a Fab 25-ös gyártóüzem életét" - nyilatkozta az AMD szóvivője, majd hozzátette, hogy az említett üzemben az átállás tekintetében minden a legnagyobb rendben folyik, ami azt jelenti, hogy a Fab 25-ben hamarosan megkezdődhet a flashmemóriák 0,18 mikronos gyártási technológiával történő sorozatgyártása. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Fab 25 a közeljövőben rendkívül fontos szerephez jut majd abban a csatában, melyet az AMD a flashmemóriák piacán az Intel ellen folytat.

Mint ismeretes, az AMD a 32 bites, illetve a közeljövőben debütáló 64 bites processzorainak a gyártását áthelyezte a németországi Drezdában található Fab 30-as üzembe, ahol is hamarosan megkezdődik a réz-alapú, 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező processzorok sorozatgyártása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!