JohnnyCage

Az Intel nem helyezi ki a processzorgyártást

A chipóriás vezetői a csúcskategóriás Pentium 4 processzorból tapasztalható hiány ellenére nem vették fontolóra a chipek szerződéses partnercégeknél való kihelyezett gyártásának lehetőségét.

Jason Chen, az Intel ázsiai részlegének általános menedzsere egy interjúban elmondta, a társaságnak jelenleg egyáltalán nincs szüksége arra, hogy szerződéses chipgyártókkal készíttessen processzorokat. A vezető szerint erre sem a gyártási költségek esetleges csökkentése, sem pedig a nagy szerződéses gyártók által bevezetett korszerű technológiák nem adnak okot.

A kérdés felmerülése egyáltalán nem véletlen, ugyanis az Intel-rivális Advanced Micro Devices (AMD) a közelmúltban jelentette be, hogy költséghatékony Duron processzorainak egy részét a jövőben a tajvani United Microelectronics Corporation (UMC) fogja gyártani, amely a szintén tajvani TSMC mellett a világ második legnagyobb szerződéses chipgyártója.

Chen szerint az AMD lépése elsősorban a társaság elégtelen gyártókapacitásának, valamint az új gyártástechnológiák bevezetésében felmerült késések következménye, és nem a UMC alacsonyabb előállítási költségeivel van összefüggésben. Az Intel vezető szerint a kihelyezett gyártás nem minden esetben olcsóbb a saját gyárakban végzett chipgyártásnál, mivel a szerződéses gyártók technológiái nem kifejezetten processzorokhoz lettek kifejlesztve, és ez különféle költségnövelő hatású problémákat okozhat.

Chen úgy véli, az Intel a folyamatos beruházásokkal vezető szerephez jutott a chipgyártási technológiák fejlesztése terén, amely komoly előnyt jelent a cég számára a konkurenciával szemben. Az Intel gyárai közül ezidáig öt kezdte meg a chipek gyártását a legújabb, 130 nm-es csíkszélességű technológiával. Chen emellett megerősítette, hogy a társaság megkezdte a 130 nm-es Northwood Pentium 4 processzorok szállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #2
    év elején még magyarországon is szerettek volna gyárat, nem értem miért nem jöttek. :(