JohnnyCage

A Microsoft a chipgyártók körében népszerűsíti a CE.Netet

A redmondi szoftveróriás a különféle beágyazott és mobil chipek fejlesztésével foglalkozó brit ARM-mal karöltve népszerűsíti Windows CE.Net operációs rendszerét.

A Microsoft növelni szeretné azon chipgyártók számát, akik beágyazott rendszerekhez, illetve mobil készülékekhez kínált processzoraikat a Windows CE.Net beágyazott operációs rendszerhez optimalizálnák. A Windows CE legújabb változatának népszerűsítésében az ARM is részt vesz, ezért az ARM processzormagokra épülő chipek gyártói közül olyan cégek is a megoldás támogatása mellett döntöttek, mint a Motorola, az ST Microelectronics, vagy a NeoMagic. A Texas Instruments, Intel, Samsung, és Hynix cégek, amelyek szintén gyártanak ARM-alapú processzorokat, már korábban a Windows CE.Net támogatása mellett döntöttek.

Mint Scott Horn, a Microsoft beágyazott platformokkal foglalkozó részlegének marketingigazgatója elmondta, az ARM-mal folytatott szoros együttműködés célja az, hogy a szórakoztatóelektronikai gyártók a jövőben minél könnyebben felhasználhassák a Windows CE.Net operációs rendszert készülékeikben. A társaságoknak jelenleg meglehetősen sok időt, és jelentős összegeket kell a Windows CE támogatás biztosítására áldozniuk.

- A gyártók, amelyek ezidáig jogdíjat fizettek a Windows CE-alapú megoldások után, a jövőben mentesülnek ezen kötelezettség alól, így az eszközök ára lecsökkenhet - mondta Horn. - Meg akarjuk nyitni a kapukat, hogy minél több támogatót szerezhessünk - tette hozzá a vezető.

Horn szerint a társaság különös figyelmet kíván fordítani az ázsiai szerződéses gyártókra, akik egyre nagyobb részesedést szereznek a mobil készülékek piacán. Az ARM részvétele a programban többek között azért fontos, mert a mobiltelefonok 70 százaléka ARM-alapú chipre épül. A Pocket PC-alapú eszközök kivétel nélkül ARM magos processzort tartalmaznak csakúgy, mint az év végén piacra kerülő Palm OS 5.0 operációs rendszerre épülő modellek jelentős része.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!