JohnnyCage

Megindul az EU vizsgálat a .Net Passport ügyében

Az Európai Unió adatbiztonsági kérdésekkel foglalkozó vizsgálóbizottsága vizsgálatot indít a Microsoft .Net Passport szolgáltatása ellen, mivel kételyek merültek fel a rendszer, és az uniós törvények összhangjával kapcsolatban.

Legalábbis ez derül ki a Reuters hírügynökséghez eljutott dokumentumokból.

Az Európai Unió adatbiztonsági felügyelőbiztosai, akik az uniós adatvédelmi törvények betartását ellenőrzik, a dokumentum szerint úgy vélik, a korábbi, előzetes információgyűjtés során olyan részletekre derítettek fényt, amelyek indokolják a hivatalos vizsgálat megindítását. "Bár a Microsoft számos lépést tett az adatvédelmi törvények betartásáért, a .Net Passport rendszer jogi problémákat vet fel, így az ügy alapos vizsgálatot igényel" - áll a dokumentumban.

Az 1999-ben létrehozott .Net Passport leegyszerűsíti az elektronikus kereskedelmet, mivel lehetővé teszi a felhasználók jelszavainak, bankkártya számának, és személyes információinak egy helyen való tárolását. A rendszereknek jelenleg több, mint 100 millió felhasználója van. A regisztrációhoz a felhasználók többek között e-mail címüket, felhasználónevüket, jelszavukat, és bizonyos esetekben telefonszámukat adják meg, a szoftveróriás szerint önkéntesen.

A Microsoft úgy véli, a .Net Passport teljes mértékben megfelel az Európai Unió adatvédelmi törvényeinek. "Régóta szorosan együttműködünk az EU adatvédelmi szerveivel, és mindig megoldjuk azokat a problémákat, amelyekre felhívják a figyelmünket" - áll a társaság közleményében.

Az EU dokumentum szerint a vizsgálóbiztosok elsősorban arra keresik a választ, vajon a felhasználók tisztában vannak-e azzal, hogy a .Net Passport használatával bizalmas adataik a Microsoft mellett más társaságokhoz is eljutnak. Kérdéses emellett az is, hogy a .Net Passporthoz csatlakozó társaságok betartják-e az EU adatvédelmi törvényeit.

"Az előzetes adatgyűjtést követően a vizsgálóbiztosok úgy döntöttek, hogy hivatalos vizsgálatot indítanak a .Net Passport uniós adatvédelmi törvényekkel való összhangjának megállapításáért, és az esetlegesen módosításra szoruló részek felderítéséért" - áll a dokumentumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troll #3
    Én meg egyáltalán nem használom...
    Braindance, te meg miért nem iTools-t használsz, he? :-)
  • braindance #1
    Na, azokkal az adatokkal, amikkel én regisztráltam, sokra mennek... :)