JohnnyCage

Windows CE.Net támogatás Crusoe processzorokhoz

A Transmeta Corp. bejelentése szerint a szoftveróriás Microsoft hitelesítette a társaság Crusoe processzorait a beágyazott rendszerekhez készülő Windows CE.Net operációs rendszer alatt.

A chipgyártó szerint a Microsoft támogatása óriási jelentőséggel bír, és elősegíti a Transmeta processzorok alkalmazását a különböző beágyazott rendszerekben. A januárban bemutatott, Talisker kódnevű Windows CE.Net számos eszközben megtalálható a kéziszámítógépektől a különféle ipari berendezésekig.

A Microsoft hitelesítése azért különösen fontos a Transmeta számára, mert a társaság a jövőben elsősorban a beágyazott rendszerekbe fogja kínálni a Crusoe processzorokat, amelyek ezidáig elsősorban az alacsony fogyasztású notebookokban kaptak helyet. A Crusoe chipek a jövőben számos olyan eszközbe is bekerülhetnek, mint amilyenek például a digitális kamerák, a hordozható digitális zenelejátszók, és a különféle ipari berendezések.

"Ezzel a lépéssek az ajánlott processzorok listájára kerül a Crusoe chip" - mondta David Ditzel, a Transmeta technikai igazgatója.

Az ARM processzorok uralma alatt álló beágyazott rendszerek piacán a Transmeta nem az alacsony fogyasztási értékekkel kívánja népszerűsíteni a Crusoe chipet, mivel az a rivális megoldásoknak is jellemző tulajdonsága. A társaság szerint ugyanakkor jelentős előny lehet a Windows, illetve a Windows-alapú szoftverek natív támogatása.

A beágyazott rendszerek piaca ennek ellenére sem lesz könnyű falat a Transmeta számára. A szegmensben ugyanis számos rivális társaság küzd egymással, ráadásul az alkalmazott chipek ára is alacsonyabb, mint a notebook processzoroké. A piac előnye viszont, hogy egy-egy bevált processzor évekig megfelelő lehet, így például az AMD is kínálja korábbi x86-os processzorait a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #1
    Mikor lesz Windows KunCE edition?
    :))