Franczy

Windows Media Player 9 uninstall? Felejtsd el!

Az elmúlt napokban jó néhány felhasználó próbálkozott azzal, hogy eltávolítsa számítógépéről a Microsoft legújabb médialejátszó szoftverét, a Windows Media Player 9-et, azonban ezen felhasználóknak idővel rá kellett döbbenniük arra, hogy a szoftvert egyszerűen nem lehet eltávolítani a rendszerből. Arról van szó ugyanis, hogy a Windows Media Player 9-ben nem található olyan mechanizmus, mely a Windows Millenium Edition (Me), illetve Windows XP operációs rendszerek alatt megoldaná a szoftver számítógépről való eltávolítását. Az említett operációs rendszereket használó felhasználóknak adott esetben tehát nem marad más lehetőségük, mint hogy a "System Restore" szolgáltatás igénybevételével visszaforgassák az idő kerekét egészen a Windows Media Player 9 telepítését megelőző időpontok valamelyikére, már amennyiben meg kívánnak szabadulni a Microsoft vadonatúj szoftverétől. A Windows Media Player 9 állományainak manuális törlése nem éppen ajánlatos, ugyanis ily módon nem lehet letörölni az egész alkalmazást, ráadásul az ilyen cselekedet könnyedén rendszer összeomláshoz is vezethet.

David Caulton, a Microsoft Windows Media termékmenedzsere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Windows Media Player 9 valóban nem rendelkezik eltávolítási szolgáltatással, azonban ez korántsem véletlenül van így, és szó sincs egy esetleges programhibáról. Caulton elmondása szerint a Microsoft kifejezetten azt szerette volna elérni, hogy a Windows Media Player 9-et ne lehessen könnyedén eltávolítani a felhasználók számítógépeiről. Caulton felhívja a figyelmet arra, hogy az üggyel kapcsolatban a Microsoftot semmilyen felelősség sem terheli, ugyanis a szoftvercég a médialejátszó telepítése előtt figyelmezteti a felhasználókat, hogy a szoftvert nem lesz egyszerű feladat eltávolítani a rendszerből.

A Windows 98 SE, illetve Windows 2000 operációs rendszereket használó felhasználók könnyebb helyzetben vannak, ugyanis számukra megadatik a lehetőség arra, hogy a már jól ismert "Add or Remove Programs" szolgáltatás igénybevételével megszabaduljanak a nemkívánatossá vált Microsoft alkalmazástól. Caulton elmondása szerint minderre a Windows Millenium Edition, illetve Windows XP esetében azért nincs lehetőség, mert ezen operációs rendszerekbe a Windows Media Player 9 rendkívül mélyen integrálódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #62
    Hasznaljatok MPlayert, az legalabb magyar termek, meg ingyen van.
  • Cain Kellye #61
    A lényeg, hogy ne rakjál fel MS, MSN, AOL, stb. szar reklámbánya progikat, mivel mindegyiktől van jobb, szebb, stabilabb eltávolítható változat. :)
    Azzal meg nem értek egyet, hogy ne tegyünk fel semmiből bétát, mert pl. a Mozilla Thunderbird még mindig 0.8-as, de kisujjból leveri a szar autlúkkot. Ha pedig médialejátszóról van szó, akkor a BSPlayer-ről se feledkezzünk meg, ami évekig 0.x -es alfa, béta verzió volt és többmillióan használták már akkor is. (Jelzem, sztem a legjobb a műfajban.)
    Ha valaki meg zenét akar hallgatni akkor XMPlay vagy Winamp.
    Ennyit a MédiaPléjer v2473845 -ról....
  • Pheel #58
    :)))))))
  • Johann #57
    pheel: Végre egyetértünk! :)
  • Pheel #56
    Rá kellene már ébredni, hogy melyik rendszer mire való meg arra is, hogy min fut! PC-re képtelenség stabil rendszert csinálni a sokszínűsége miatt. A VAX/VMS rendszerek esetében volt egy hardverkörnyezet és kész. Itt meg van kiscsillió.

    Másik fontos kérdés az ár. Egy VMS elképesztően drága volt a maga idejében, egy Windows max nekünk drága itt keleten. Nagyságrendbeli árkülönbségek vannak.

    Tegyük hozzá, hogy a Windowsok legjelentősebb része otthon fut Pistikénél tákolt hardveren. Nem is csoda, hogy nem éppen a megbízhatóságáról híres. Rendszergazda, egyáltalán hozzáértő ember sehol, ráadásul Pistike felrak minden alfás- bétás állapotú programot. Ehhez képest a 2k és az XP igencsak megbízható.

    Szervernek 10x is meggondolnám, míg egyszer feltennék egy Windows-t, de desktop kategóriában nincs jelenleg ellenfele. Illetve van, csak akkor annyi megszorítással kell együttélned, hogy nem éri meg.

    Nem vagyok fanatikus, sőt még fan sem, ha lenne jobb, azonnal dobnám ki a francba az egészet.

    A MediaPlayer használata nem kötelező, pl én sem használom, mert nekem nem kell. Legalábbis nem a v7+ -osok.

    A registry-t én sem szeretem, de szerintem a /etc könyvtár sem szervezettebb egy grammal sem, sőt!

    Na ennyit mára. Csupán arra hívnám még fel a figyelmet, hogy én is láttam már mind a 3 oldalt, mindnek megvan a maga előnye és rossz tulajdonsága egyaránt. Otthonra Pistikének továbbra is a Windows a nyerő.
  • Pheel #55
    Ja hogy neked csak ennyi kellett! Félreértettük egymást. Azt hittem az kell, hogy éppen melyik program használja :)

    Én egyébként a debian pártján állok a red hat ellenében :)
  • Johann #54
    Ja, és még valami... Anno mikor kezdtem a pályát, még én is fanatikus windoz fan voltam, és ugyanígy védtem mint ti! A kollégáimat meg lehet erröl kérdezni! :)
    Aztán megláttam, hogy van más is, és van jobb is! Meg hát összevetettem a képességeiket is, és bizony erösen hátat fordítottam az MS-nek!

    Ez csak megjegyzés volt! :)
  • Johann #53
    pheel:

    Én nem mondtam hogy a SRP ujrainstall-t jelent, csak azt, hogy a lementem-majd-visszatöltöm módszerek nem épp felhasználóbarát megoldások! Pláne nem ha egy fityfasz programról van szó!

    A kernel csere valóban ujraindítással jár ezt nem vitatom! De ha felteszem az imént említett fityfasz programot, vagy bármi egyebet, akkor is újra kell indítanom! Ez már viszont gáz! :)

    Annak idején a Digital úgy adta el a rendszerét (VMS), hogy garantálta annak üzembiztosságát. Most pontosan nem emlékszem az értékekre, de hajlandók voltak kártérítést fizetni ha a kiesés meghaladta a 8 másodpercet! Igaz borsos ára volt ennek a rendszernek, de ahol ez fontos volt ott áldoztak is rá! Most összevetve ezzel mennyi ideig tart egy NT ujraindítás?
    Ja és ezt szorozd meg legalább 4x! Több óra tutira rámegy az ujraindítgatások miatt!
    Mondjuk ez igazából a registry hibája, mert egy faszság! Megsérül azt dobhatod ki az egészet, ráadásul olyan redundáns hogy öröm nézni! :)

    Egyébként én már "kicsit elmélyedtem" a Windozok világában nem csak fikázom! Sokat dolgoztam, és még most is dolgozom velük! Mindezidáig sajnos nem fogott meg! Jönnek a csodálatosabbnál csodálatosabb verziók (w2k,xp), de mégis hiába a Unix jobban érdekel, és bevallom öszintén sokkal jobban tetszik is! :)
  • zer0 #52
    Van egy rovidebb megoldas is... :-)

    rpm -qif eleresi_ut_file_neve

  • zer0 #51
    pheel:

    En RedHat7.3 -at hasznalok, tehat arrol beszelek.
    Roviden ennyi...:

    rpm -qi `rpm -qf eleresi_ut_file_neve`

    Ha Linux kozelebe kerulsz probald ki.
    (Az aposztrofok fontosak ha igy, egy parancsban akarod vegrehajtani)