JohnnyCage

Univerzális médiaszerver, szabad forrású stratégia

Az elsősorban RealPlayer médialejátszójáról, illetve RealMedia technológiájáról ismert társaság hétfőn olyan médiaszervert adott ki, amely a rivális (Microsoft WM, Apple Computer QuickTime) fájlformátumokat is támogatja.

Az új Helix Universal Serverről először a The New York Times hasábjain lehetett olvasni. A RealNetworks Inc. napokban kiadott megoldása nem másra hivatott, mint a szoftveróriás Microsoft előretörésének megállítására a digitális média technológiák frontján.

A társaság ráadásul két jelentős lépést tett meg egyszerre. Egyrészt -a Microsoft engedélye nélkül- Windows Media támogatást is épített szerver szoftverébe, másrészt a szabadforrású megoldások tábora felé közelítve elérhetvő tette a megoldás forráskódját, amelyet a fejlesztők saját céljaikra tetszés szerint módosíthatnak.

A Helix Universal Server kiadása nyílt támadás a redmondi (Washington) központú szoftveróriás Microsoft ellen, amely cég a közelmúltban átvette a digitális média piac vezető szerepét, és jelentős piaci részesedést szerzett a RealNetworks-től.

Az elemzők szerint a Helix Windows Media támogatása akár hosszas pereskedést is indíthat a két cég között. - Ez egy meglehetősen merész lépés a Real-től - mondta Michael Gartenberg, a Juniper Research egyik elemzője. - Egy olyan lövés dördült el, amelynek célpontja Redmond - tette hozzá az elemző.

A szakértők ugyanakkor fontosnak tartják megjegyezni, hogy a RealNetworks az egyetlen társaság, amely éveken keresztül képes volt túlélni a Microsoft közvetlen konkurenciáját.

A RealNetworks Helix Universal Server lehetővé teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy különböző fájlformátumú média adatfolyamokat közvetítsenek webszerverükről egyetlen szoftver segíségével. A jelenlegi médiaszerverek általában csak a készítők saját technológiáit támogatják, így a különböző formátumokban való sugárzás több különálló rendszert igényel, amely költséges és bonyolult.

- Ha minden formátumot külön platform alól szolgáltatsz, a különböző protokollok miatt az egész menedzselhetetlen lesz - mondta Rob Glaser, a RealNetworks egyik vezetője. - A mi technológiánk célja az, hogy megszüntesse ezeket az akadályokat - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • corleone #2
    re
  • Laci73 #1
    Végre, egyre többen a redmondi szoftverbáró ellen.