SG.hu

Megnyílt a 2002-es őszi Intel Fejlesztői Fórum

A szilícium lesz a hajtómotor, amely új lehetőségeket hoz el a számítástechnikai és kommunikációs iparágakba - jósolta Paul Otellini, az Intel elnöke a 2002-es őszi Intel Fejlesztői Fórum megnyitó napján tartott beszédében.

"Miközben a számítástechnikai és kommunikációs iparág eddigi legnagyobb átszervezésén megy keresztül, a befektetések a kialakulóban lévő technológiákba, az izgalmas termékek és az infrastruktúra egyre robusztusabbá válása nem maradt abba" - jegyezte meg Otellini, aki szerint az iparág most olyan új termékek és szolgáltatások létrehozása előtt áll, amelyek valódi innovációt és a vásárlók számára komoly előnyöket jelentenek.

"Hajszál választ el bennünket olyan izgalmas, új technológiák létrehozásától, amelyek révén az összes számítógép kommunikálni tud és az összes kommunikációs eszköz pedig feldolgoz. Mindezt a szilíciumtechnológiák fejlődése eredményezi, amelyek az integráció egészen új szintjeit teszik lehetővé" - jelentette ki Otellini. "Az Intel legmodernebb, 90 nanométeres szilíciumtechnológiájával első alkalommal lesznek egybeépíthetők a logikai és kommunikációs funkciók a cég gyártósorain. A szilícium az a konvergenciát eredményező hajtómotor, amely a számítástechnika új korát mozgatja."


Paul Otellini

Otellini rámutatott, hogy már ma is nagyteljesítményű személyi számítógépek és szerverek kapcsolódnak egymáshoz. Nagykapacitású hálózatokon, Gigabit Ethernet LAN-okon, üvegszálas rendszereken és moduláris kommunikációs infrastruktúrákon keresztül kapcsolják össze az egész világot. A különféle kommunikációs berendezések, például a kézi eszközök, mobiltelefonok, hálózati processzorok és egyéb kialakulóban lévő eszközök mostanra rendkívüli feldolgozási teljesítményt nyújtanak. Otellini kiemelte, hogy az Intel szerepe e konvergencia serkentése a megfelelő szilícium alapú platformok és közös fejlesztői környezetek létrehozásával.

Technológiák és termékek

A konvergencia trendjének illusztrálására Otellini bemutatott néhányat az Intel által fejlesztett kulcsfontosságú technológiák és termékek közül, például az új Banias platformot, amelyik a jövő év első felében kerül majd piacra. A Banias az Intel első, kifejezetten a mobil vásárlók számára készített mikroprocesszora és platformja. A Banias a mobilitás összes aspektusára választ kínál: alacsony fogyasztású, nagyteljesítményű, kisméretű és vezetéknélküli kapcsolódást biztosít.

Otellini bemutatott továbbá egy 3 gigahertzen (GHz) működő Intel Pentium 4 processzort is, megjegyezvén, hogy az még idén kapható lesz, benne a Hyper-Threading (HT) nevű technológiával. A HT-technológia - amely korábban csak vállalati szerverekben volt elérhető - úgy láttatja a többszálú programmal, mintha két processzor lenne a gépben (bár ténylegesen csak egy van). A HT-technológiával akár 25 százalékkal nagyobb teljesítmény is elérhető a legtöbb fogyasztói és üzleti alkalmazás esetében, további költségek nélkül.


Szólt Otellini a LaGrande technológiáról (LT) is, amelyet szintén beépítenek az Intel jövőbeni processzoraiba. Az LT technológia lesz az az alap hardvertechnológia, amely biztonságosabb feldolgozási környezetet teremt az e-business számára: védett végrehajtást, memóriát és adattárolást kínál. A hardver alapú védelem kritikus fontosságú a még biztonságosabb számítási környezetek kialakításakor. Nem feledve az architekturális fejlesztések fontosságát, az Intel a nyers feldolgozási sebesség terén is fejleszt. Otellini új processzorsebesség-rekordot demonstrált: 4,5 GHz-en futtatott egy Pentium 4 processzort.

Szóltak az Intel vállalati erőfeszítéseiről is: Otellini a színpadon bemutatott tíz tonnányi (!) Intel Itanium 2 alapú szervert, amelyet szerényen "hi-tech heavy metal"-nak hívott. Bemutatta élőben, hogyan frissíthető működés közben egy particionált (Unisys ES7000*) Itanium 2 alapú szerver. Az Itanium 2 alapú, 16 processzoros szerverből Otellini kihúzott egy négyprocesszoros Itanium 2 csomópontot, és ott a helyszínen kicserélte egy négyprocesszoros Madison csomópontra - a teljesítménynövekedés azonnal észrevehető volt. A Madison - az Intel Itanium processzorcsalád harmadik generációja - várhatóan jövőre jelenik meg. A szoftverfejlesztők támogatásával kapcsolatban Otellini bejelentette az Intel Software College indulását - az ISC egy sor tantermi és online kurzus a fejlesztők képzéséhez, többek között például az Intel négy architektúrájával, platformtechnológiáival és a különböző operációs rendszerekhez tartozó szoftverfejlesztő eszközeivel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)