SG.hu

IDF: Intel jövőkép

Az eszközök problémamentes kapcsolódása kulcsfontosságú kihívás a számítástechnikai iparág számára. Az Intel Corporation vezető tisztviselői ma felvázolták a cég jövőképét, a "bármilyen eszközzel, bármikor és bárhol" történő kapcsolódást a feldolgozás és kommunikáció új, konvergált világában.

Több mint 4 ezer fejlesztő, mérnök és tervező figyelhette, milyen lehetőségek is nyílnak a különféle klienseszközök – az asztali gépektől egészen a kézi gépekig – előtt az együttműködésre, a funkciók megosztására ugyanazon elosztott, méretezhető alkalmazások futtatása közben.

Témanyitó beszédeik során Louis Burns, az Intel Desktop Platforms csoportjának alelnöke és egyik igazgatója, Anand Chandrasekher, az Intel Mobile Platforms alelnöke és igazgatója, valamint Ron Smith, az Intel Wireless Communications and Computing csoportjának vezető alelnökei arról szóltak, hogy a feldolgozási platformok problémamentes együttműködése fogja jelenteni az iparág növekedésének következő területét.

Louis Burns, az Intel Desktop Platforms csoportjának alelnöke és egyik igazgatója bemutatta az Extended Wireless PC kezdeményezést, az első lépést a digitális otthonok és irodák jövőképe felé, majd kijelentette, hogy e környezetek eszközei sokkal könnyebben kapcsolódhatnak, ha olyan széles körben elfogadott, nyílt szabványokra épülnek, mint az USB 2.0, a 802.11 és az UPnP. A kezdeményezés célja, hogy építőkockákat és fejlesztőeszközöket biztosítson a fejlesztők számára a PC-k digitálismédia-kezelési képességeit kiterjesztő platformok létrehozásához.

Burns kitért arra, milyen fontos az iparág szereplőivel, például a Microsofttal és a Sonyval együttműködés a "bárhol, bármikor" jövőkép közelebb hozása érdekében. Az Intel olyan termékeket szállít, amelyek serkentik a digitális konvergenciát és közelebb hozzák a digitális otthonok és irodák jövőképét. Az Intel még nagyobb teljesítményű klienseket kíván piacra dobni, így többek között még az idén megjelenteti az iparág első 3 gigahertzes microprocesszorát, a Hyper-Threading technológiát is tartalmazó Intel Pentium 4 processzort. Az Intel Hyper-Threading technológiájával az operációs rendszerek az egyetlen fizikai processzort kettőnek látják, és ezzel lényegesen, akár 25 százalékkal is megnövekedhet az egyes platformok teljesítménye. A Hyper-Threading technológia komoly előnyöket kínál mind az üzleti, mind az otthoni használat terén, sokkal jobb többfeladatos válaszkészséget eredményezve a modern felhasználási modellekben.

Burns ismételten kihangsúlyozta, hogy a Hyper-Threading technológia bekerül az Intel következő generációs asztali platformjába, az Intel® NetBurst™ mikroarchitektúrára épülő Prescottba is. A Prescott 2003 második felében fog bemutatkozni, és az új 90 nanométeres gyártási folyamattal készül.

Platformújítások a vezeték nélküli mobilitás serkentésére

A mobilkliensek konvergenciájának illusztrálására Chandrasekher ismertette a Banias mikroarchitektúrát, amely a nagy teljesítmény és az alacsony fogyasztás - valamint a noteszgépek engedte hőtartományon belül maradás - céljait szem előtt tartva készült, az órajelciklusonkénti utasításszám maximalizálásával. Az új Banias architektúra számos friss csúcstechnológiát - Advanced Branch Prediction (ág-előrejelzés), Micro-Op Fusion, Power Optimized Bus (fogyasztásra optimalizált busz) és Dedicated Stack Management (dedikáltverem-kezelés) - tartalmaz a teljesítmény növelése és a fogyasztás csökkentése érdekében.


Anand Chandrasekher

A Banias platform a számítástechnika és a kommunikáció konvergenciáját kétsávos vezeték nélküli kapcsolattal váltja valóra. A kétsávos, 802.11a és 802.11b vezeték nélküli összeköttetés 54 ill. 11 megabit/másodperc sebességű kapcsolatot jelent. Az Intel a vezeték nélküli és vezetékes hálózati kapcsolat bevizsgálását a Banias platform integráns részévé kívánja tenni, kiterjesztve a bevizsgálási gyakorlatot a vezeték nélküli funkciókra is. Az eredmény: nagyobb megbízhatóság, gyorsabb piaci megjelenési idő és csökkentett fejlesztési költségek az OEM-ek számára. A bevizsgált Banias platform az első, amely a mobilitás mind a négy fő vektorát – teljesítmény, hosszú akkumulátoridő, kapcsolódás és innovatív kivitel – biztosítja.



A tavaszi IDF-en elmondottak továbbfűzéseként Chandraskeher beszélt az Intel terveiről, hogy az iparággal együttműködve ütemesen fejlessze a noteszgépek képességeit minden évben. Az egyik együttműködési terület a továbbfejlesztett biztonság és az akkumulátoros üzemidő meghosszabbítása. Az Intel bejelentette Extended Battery Life nevű kezdeményezését, amelynek munkacsoportja egységes irányelveket kíván kialakítani a fogyasztás méréséhez és minősítéséhez. A csoport ezenfelül figyelni és befolyásolni kívánja a mobil PC platformok új, fogyasztásbarát technológiáinak és áramforrásainak fejlesztését és implementációját – a végső cél a nyolcórás akkumulátoros üzemidő elérése. A Banias platform és az iparággal együttműködés a jövőbeni innovációt illetően az Intel két igen fontos lépése a vezeték nélküli mobil számítástechnika igényeinek kiszolgálása felé.

Az Intel PCA terjedése – folytatódó innováció

Smith bemutatta, hogyan terjeszthetők ki a digitális otthoni és digitális irodai környezetek az úton lévő személyek számára bármikor, bárhová. Az Intel® PXA250 processzort és az Intel StrataFlash memóriákat felvonultató Intel PCA kliensbemutatón megtekinthető volt, hogyan férhetnek hozzá a vezeték nélküli kézi eszközök a mai celluláris hálózatokon keresztül az otthoni PC-ken vagy a vállalati hálózaton tárolt videókhoz, képekhez vagy éppen MP3-fájlokhoz. Az egyik vezető egészségügyi IT-szolgáltatót, a McKesson Corporation-t állították példaként, mint a vállalaton belül már ma Intel® PCA alapú klienseket használó cég – annak érdekében, hogy a megfelelő információt a megfelelő embereknek, a megfelelő helyen biztosítsák. Közösen végzett munkájuk eredményeképp az Intel segítségével a McKesson kifejlesztett egy „vezetői rádiós műszerfalat”, amellyel a McKesson a betegek adatait közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóhoz tudja továbbítani, akár asztali, akár kézi gépekre.

Paul Otellini előző napi beszédére építve Smith bemutatta, hogyan vezeti a konvergencia a kézi gépek világában mind a hardver, mind a szoftver fejlődését. Először betekintést engedett számos új, az Intel® PXA250 processzorra és az Intel StrataFlash memóriára épülő kézi eszköz részleteibe, amelyek a korábbi modelleknél nagyobb teljesítménnyel, alacsonyabb fogyasztással, vezeték nélküli kapcsolatokkal és jobb bővíthetőséggel vonzzák a vásárlókat. Smith új képletet állított fel a vezeték nélküli kézi gépek piacához: A "2M/2m" a "nagy M"-ek, vagyis a MIPS-ek és megabitek növelését jelzi a "kis m-ek", vagyis a milliwattok és mm3-ek csökkentése mellett a vezeték nélküli eszközökben.

Ahogy nő az igény a mobiltelefon vagy PDA nagyobb funkcionalitása iránt, annál nagyobb teljesítményre (MIPS) és több memóriára (megabitek) van szükség. A hordozhatóság azonban azt jelenti, hogy a méret (mm3) minimalizálandó és a fogyasztás (milliwatt) sem nőhet meg az akkumulátorral való takarékoskodás érdekében.

Végül Ron bemutatta az Intel konvergenciájának útját: az Intel XScale technológia és az Intel Flash integrációját. A kommunikáció szilíciumlapkára integrálásának eredménye a „vezeték nélküli Internet egy lapkán” lesz. Ami pedig a szoftver konvergenciáját illeti, Smith ismét az Otellini által felvázolt, „egyszer megírva optimalizáltan fut az összes Intel processzoron” jövőképét említette meg, és részletesen ismertette, milyen eszközöket biztosít ma az Intel a fejlesztés és az alkalmazások az Intel PCA, IA-32 és IPF platform közötti hordozhatóságának leegyszerűsítéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!