SG.hu

IDF: Az Intel nanotechnológiával kívánja életben tartani Moore törvényét

Az Intel szilíciumtechnológiákkal kívánja tovább serkenteni a számítástechnika és a kommunikáció konvergenciáját a következő évtizedben, egy olyen digitális jövőt kialakítva, amellyel az elektronikus eszközök egyszerűbbé, olcsóbbá és könnyebben használhatóvá válnak.

A 2002. őszi Intel Fejlesztői Fórumon Pat Gelsinger, az Intel főtechnológusa és Sunlin Chou, az Intel vezető alelnöke arról beszélt, hogy a számítási és kommunikációs funkciókat integráló szilíciumtechnológiák Moore törvényének előnyeit hozzák el az olyan területekre is, mint a vezeték nélküli vagy az optikai kommunikáció. Közölték továbbá, hogy az Intel még jó ideig meg kívánja tartani a Moore-törvény érvényességét a szilícium-nanotechnológia terén végzett kutatásai eredményeképpen. Moore törvénye egyébként azt mondja ki, hogy az integrált áramkörök tranzisztorainak sűrűsége másfél évente megduplázódik, amelynek az eredménye a nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb költségek.


Pat Gelsinger a futurisztikus Segue Human Transporterrel érkezett az el?adásra

"Hisszük, hogy az integrált szilícium innovatív, mindenütt jelenlévő és olcsó technológiákat eredményez, amellyel egy olyan világ hozható létre, amelyben az összes számítógép kommunikál és az összes kommunikációs eszköz képes feldolgozásra" - mondta Gelsinger.

Az Intel által kutatott új technológiák egyike a cég alacsony fogyasztású CMOS gyártási folyamatára épülő "szilíciumrádiók" fejlesztése. A következő néhány évben ezek a rádiók beépülnek az Intel jövőbeni lapkáiba, vagyis az e lapkákat használó minden eszköz azonnal képes lesz vezeték nélküli, rádiós kommunikációra.

Gelsinger bemutatott továbbá egy szilícium alapú, hangolható lézert, és kijelentette, hogy az Intel kutatásai jó úton haladnak, hogy Moore törvényét alkalmazva igen magas szinten integrált, az digitális funkcionalitást és a szilícium alapú optoelektronikát egyetlen lapkán egyesítő eszközöket hozzanak létre. A kutatás eredményeképpen drasztikus mértékben csökkenhet az optikai hálózatok költsége, ha a komponenstechnológiák olcsó szilícium-építőelemekbe integrálhatók.


A rendezvényen William Shatner (Star Trek, T.J. Hooker) is megjelent

Gelsinger végül egy "szenzorhálózatok" nevű technológiát említett meg, megjegyezvén, hogy az olcsó, kifinomult, feldolgozásra és kommunikációra egyaránt képes szilíciumszenzorok előnyei már ma realizálódnak az éles tesztek során. Egy ilyen éles teszt folyik a maine-i Great Duck Islanden, ahol az Intel Research Berkeley Lab és a College of the Atlantic szakemberei vezeték nélküli szenzorhálózatokat építenek ki és használnak a sziget mikrokörnyezetének vizsgálatához.

A szenzorok - hőmérséklet, páratartalom, légköri nyomás és infravörös érzékelőket tartalmazó lapkák - segítségével a tudósok zavarás nélkül figyelhetik a vadállományt és a környezetet. A mért adatok műholdas kapcsolaton keresztül továbbítódnak az Internetre, a kutatók tehát valós idejű adatokkal dolgozhatnak. A szenzorhálózati technológiával újfajta módon vizsgálhatók a környezetek, és így sokkal kisebb a beavatkozás, mint korábban, emberekkel.

Amellett, hogy az Intel folytatja a kutatást a szilíciumba épített szenzorok miniatürizálása terén, a cég a szenzorhálózatok programozásához alkalmas szoftverek fejlesztésén is dolgozik, hogy az iparág még hamarabb kihasználhassa a technológia előnyeit.


A Moore-törvény kiterjesztése nanotechnológiával

Az Intel számos más, a Moore-törvény meghosszabbításában segítő új szilíciumtechnológiák, anyagok és eszközök kutatásával és fejlesztésével is foglalkozik. Ilyen például az extrém ultraibolya (EUV) litográfia, új tranzisztorkapu-dielektrikumok és tranzisztorstruktúrák, valamint olyan újítások, mint például a "húzott" szilícium, amely jövőre ténylegesen be is kerül az Intel 90 nanométeres gyártási folyamatába.
"Továbbra sem hazudtoljuk meg a Moore-törvényt: a nanotechnológia terén végzett speciális kutatásaink és befektetéseink révén egyre több funkciót építünk be a szilíciumlapkákba" - jelentette ki Chou. "Az Intel vezeti a nanotechnológia korát: már két éve, elsőként építünk 100 nanométernél kisebb tranzisztorokból CPU-kat. Kutatásaink messze a jövő évi 90 nanométeres technológia alá mennek, hogy kiértékelhessük a hosszabb távú lehetőségeket, amelyek folyamatosan megújítják a szilíciumtechnológiákat és kibővítik méretezhetőségüket egészen a jövő évtizedig."

Chou elmondta, hogy az Intel a terahertzes tranzisztorokkal (az Intel az évtized végén piacra dobni tervezett nagysebességű tranzisztoraival) kapcsolatos egyik kutatási projekt kísérleti nagyteljesítményű, nemplanáris, háromkapus CMOS tranzisztorokra (ún. Tri-Gate tranzisztorokra) koncentrál. Ez a tranzisztortípus a jelenlegi planáris ("lapos") felépítés helyett háromdimenziós architektúrára koncentrál - ez megnövelné a tranzisztorkapu felületét, vagyis növelné a teljesítményt és nagyobb sebességű processzorokat tenne lehetővé. Ezeket a tranzisztorokat azonban még sokat kell tökéletesíteni, mire az évtized második felében piacra kerülhetnek.


Sunlin Chou

Chou megemlítette továbbá, hogy az Intel kutatói egyetemekkel együtt dolgoznak hosszú távú nanotechnológiai projekteken, mint például a szén nanocsövek és szilícium nanovezetékek készítésén, illetve olyan félvezető-struktúrák kifejlesztésén, amelyek egy nap hasznosak lehetnek a tranzisztorok teljesítményének növeléséhez. Mindazonáltal az Intel úgy látja, a nanocsövek és nanovezetékek gyakorlati alkalmazása még legalább tíz évet várat magára. Gelsinger és Chou végül arra szólította fel a közönséget, hogy együtt dolgozzanak a szilíciumintegrációra alapozott, konvertált digitális jövőt serkentő innováció folytatásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!