JohnnyCage

Mérsékelt növekedésre számít az Intel

A világ legnagyobb processzorgyártójának vezetője szerint a társaság mérsékelt növekedésre számít a harmadik negyedévben, és továbbra is jelentős összegeket fektet új technológiák és megoldások kifejlesztésébe.

Craig Barrett, a társaság vezérigazgatója, egy technológiai konferencián beszélt az Intel várakozásairól, illetve a társaság befektetési terveiről.

- A megelőző három hónapos időszakhoz képest mérsékelt, de egyértelmű növekedésre számítunk a harmadik negyedévben - mondta Barrett hozzátéve, hogy a vállalatok azonban továbbra sem áldoznak új rendszerek vásárlására. - Nem tudom megmondani, mikor fognak a cégek újból befektetni a számítástechnikai eszközökbe - folytatta a vezető.

Az Intel korábbi bejelentése szerint a társaság harmadik negyedéves bevétele 6,9 milliárd dollár lesz, miközben a társaság 446 millió dollár nyereséget termelt a második negyedévben. A chipgyártó azonban azt is bejelentette, hogy megválik mintegy 4000 alkalmazottjától, amely a társaság munkaerejének közel 5 százaléka.

Barrett szerint a társaság, amely tavaly 7,3 milliárd dollárt áldozott a kutatási és fejlesztési (R&D) tevékenységek elvégzésére, nem tehet mást, minthogy visszaforgassa bevételét az új technológiák fejlesztésébe. - A beruházások mellőzése biztosíték lenne a társaság jövőbeli visszaesésére. Mi éppen ezért hosszútávon is komoly összegeket tervezünk áldozni a technológia fejlesztésére, illetve új létesítmények építésére - mondta a vezető.

A társaság két héttel ezelőtti bejelentése szerint az Intel 2003 második felére mintegy 12 gyárban vezeti be a 90 nm-es csíkszélességű chipgyártási technológiát, amely a jelenlegi, 130 nm-es eljárásnál összetettebb, gyorsabb chipek előállítását fogja biztosítani. Barrett szerint az Intel két éven belül újabb lépcsőfokot fog megtenni a 60 nm-es technológiával, amely még kisebb tranzisztorméreteket eredményez majd.

Mint a vezető elmondta, az Intel hamarosan megnyitja első olyan központját, amely az Egyesült Államokon kívül helyezkedik el. A chipgyárból született malájziai központ azonban csak úgy maradhat hosszútávon életképes, ha az ország továbbra is igyekszik kedvező feltételeket biztosítani a társaságnak, mondta Barrett. - Az olcsóbb gyártást biztosító Kína és Vietnám előretörésével Malájziának további értéket kell felmutatnia, hogy versenyben maradjon - folytatta az Intel első embere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)