JohnnyCage

Óvatos optimizmus jellemző az alaplapgyártókra

A legtöbb alaplapgyártó számottevő, de nem drasztikus növekedésre számít szeptemberi eladásaiban a megelőző hónaphoz képest.

A társaságok szerint az alaplapok keresletét elsősorban az európai piacon meglehetősen erős iskolakezdési vásárlószezon, illetve az ázsiai térség érdeklősését növelő CeBIT Asia kiállítás növeli szeptemberben. A gyártók optimizmusát azonban mérsékeli, hogy szeptemberben "csak" négy szállítási időszak (Csütörtök - Péntek) lesz az augusztusi öttel szemben, ami azonos szállítási ütem mellett is kisebb bevételt jelent, ráadásul a globális kereslet alakulása még mindig meglehetősen kiszámíthatatlan.

A Goldman Sachs befektetési cég jelentése szerint a szeptemberi eladások várhatóan felülmúlják az augusztusi eredményeket, a növekedés azonban minden valószínűség szerint 10 százalék alatt marad.

Az eladások kismértékű növekedése ellenére a társaságok nem túlzottan bizakodóak a nyereségeket illetően, mivel szeptemberben 15 százalékkal emelkedett az Európát célzó légi szállítmányok viteldíja, és hamarosan az Egyesült Államok felé irányuló légi szállítás költsége is emelkedni fog.

Mivel a tajvani alaplapgyártók termékeik mintegy 80 százalékát légi úton juttatják el a megcélzott piaci régióba, a légi szállítmányok viteldíjának jelentős emelkedése komoly problémákat vet fel a cégek költségmenedzselési stratégiájában. Amennyiben a társaságok a jövőben is változatlan áron kínálják alaplapjaikat, komoly veszteségekkel, de a nyereség drasztikus visszaesésével mindenképpen számolhatnak. Egy esetleges áremelés azonban kedvezőtlen helyzetbe hozhatja a cégeket a külföldi riválosokkal folytatott árversenyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!