JohnnyCage

Tovább csökkenhet az alaplapok átlagos ára

Az idei második negyedévben kiéleződő konkurenciaharc az árak kisebb mértékű csökkenését hozta az alaplap piacon. A szakértők szerint ez a trend ugyanakkor az év hátralévő részében is folytatódhat.

Az Intel harmadik negyedévre tervezett processzor- és chipkészlet árcsökkentései némileg elfedhetik az alaplapok piacán kialakult árversenyt, a megoldások átlagára (ASP - Average Selling Price) várhatóan azonban tovább fog csökkenni az év második felében.

A második negyedévben kialakult árháború elsősorban az alaplapokból felhalmozódott óriási raktárkészletekre vezethető vissza, amelyeket a társaságok igyekeztek minél hamarabb kiüríteni. Ez utóbbi érdekében egyes cégek előállítási ár alatt kínálták alaplapjaikat. Ipari források szerint az április-június időszakban átlagosan mintegy 7-8 százalékkal csökkent az alaplapok ára az első negyedévhez képest. A tajvani MIC (Market Intelligence Center) jelentése szerint ezen időszakban 67,56 dollárról 64,80 dollárra (4,1 %) esett az alaplapok átlagos darabára.

Ami a harmadik negyedévet illeti, az Intel chipkészlet árcsökkentései miatt az alaplapok átlagára várhatóan nem fog csökkenni, állítják egyes szakértők. Ami azonban a negyedik negyedévet illeti, a gyártók a karácsonyi szezon jó eredményeinek, illetve a kedvező egész éves eladásoknak a reményében előreláthatólag mintegy 4 százalékkal fogják mérsékelni áraikat.

A MIC jelentése az év második felét illetően közel áll az alaplapgyártók előjelzéséhez: A szervezet 3 százalékos árcsökkenést vár az alaplapok átlagos darabárában. Ebben azonban jelentős szerepet játszik az ASUStek új Hua Ching leányvállalatának létrejötte, mivel a társaság Asrock márkanéven elsősorban olcsó alaplapokat fog gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!