JohnnyCage

Belép az alaplapok piacára az AMD?

Egyes tajvani hírforrások jelentése szerint a processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) be kíván lépni az alaplapok piacára.

Az egyelőre meg nem erősített, ugyanakkor meglepő hír szerint a társaság ráadásul nem csak mintaalaplapokat gyártana más cégek számára, hanem olyan modelleket, amelyek nagy tömegben készülnének, és széles körben elérhetőek lennének. A hírforrások szerint a társaság értelemszerűen csak saját processzoraihoz kínálna alaplapokat.

A saját alaplapgyártó üzletágnak egyébként számos előnye van, nem véletlen, hogy a chipóriás Intel, illetve a VIA Technologies egyaránt rendelkezik ilyen részleggel. Amennyiben az AMD azonban ténylegesen belép az alaplapok piacára, az elsőszámú ok feltételezhetően az új megoldások megfelelő támogatásának biztosítása lenne. Biztosra vehető, hogy amennyiben az AMD csatlakozik az alaplapgyártók népes táborához, a társaság első alaplapjai az új x86-64 architektúrára épülő 8. generációs Athlon, illetve Opteron processzorokhoz készülnének. A társaság minden bizonnyal tisztán emlékszik az első Athlon processzorok, illetve a hozzájuk való Slot-A alaplapok megjelenésére. Az alaplapgyártók akkor az Intel haragjától való félelmükben haboztak a Slot-A alaplapok kiadásával, és az első megoldások csak csillagászati árakon, hosszas utánajárás árán voltak beszerezhetők.

Az AMD-nek a közelmúltban emellett problémái akadtak az Athlon processzorok egyes funkcióinak alaplapi támogatásával, mint például a hővédelem, illetve egyes energiatakarékossági képességek. Saját fejlesztésű alaplapokkal ez a probléma is megoldható lenne a társaság számára. Ami a hátrányokat illeti, a tajvani alaplap- és chipsetgyártók minden bizonnyal nem vennék jó néven a piaci részesedésüket csökkentő AMD alaplapok megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)