Franczy

DVD másolás: jogi védelmet kér egy szoftvercég

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a különböző hanglemezkiadók és hollywoodi filmes cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy saját álláspontjaikat minden téren megfelelő módon képviseltetni tudják, és ennek a komoly érdekképviseletnek természetesen sok esetben kisebb-nagyobb cégek is áldozatául esnek. Egy San Francisco-i kis szoftverfejlesztő cég ennek tudatában cselekedett akkor, amikor a napokban a filmipar támadását megelőzve azzal fordult a bírósághoz, hogy az hivatalos módon engedélyezze a cég számára a DVD lemezek másolására alkalmas szoftverének reklámozását és forgalomba hozatalát.

A 321 Studios nevezetű kis szoftverfejlesztő cég a San Francisco-i szövetségi bíróságra beadott kérvényében az említetteken felül arra is felkéri a bíróság szakértőit, hogy nyíltan jelentsék ki: a cég által fejlesztett DVD Copy Plus nevezetű program nem sérti meg a szerzői jogokat, vagyis a program forgalomba kerüléséből a 321 Studios-nak semmilyen jogi problémája sem akadhat.

"Ez a bírósági kereset arra hivatott, hogy egy kis cég nyugodt jövőjét garantálja oly módon, hogy a bíróság kimondja, hogy a 321 Studios által forgalomba hozandó, megfelelő dokumentációval ellátott számítógépes szoftvert a felhasználók bárminemű korlátozás nélkül felhasználhatják arra, hogy DVD lemezeiket lemásolják, vagyis személyes használatra biztonsági másolatot készítsenek belőlük" - áll a 321 Studios bírósági beadványában.

A szoftverfejlesztő cég a bírósági keresetben említést tesz többek közt arról is, hogy a nagy hollywoodi filmstúdiókat magába tömörítő MPAA (Motion Picture Association of America) képviselői a közelmúltban többször is utalást tettek arra, hogy szerintük a 321 Studios DVD Copy Plus címet viselő szoftvere egyértelműen sérti a szerzői jogokat, éppen ezért az MPAA állítólag nagyon közel áll ahhoz, hogy beperelje a 321 Studios-t, azonban mint tudjuk, ebben az esetben a szoftverfejlesztők hamarabb léptek, mint a filmes ipar. A 321 Studios bírósági beadványában egyébként azt is kifogásolja, hogy az MPAA nemrégiben felkérte az FBI-t, hogy a nyomozóiroda ügynökei vizsgálják meg a szoftvercég tevékenységeit. Az egyelőre még kérdéses, hogy az ügyben mikor születik majd bírósági határozat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #5
    321 freeware programokat adott el saját hasznára, így jártak...
  • tomcs #2
    az a gaz hogy ezek a riaa-s meg mpaa-s emberek azt hiszik hogy a piac es az emberek vannak a kiadokert pedig igazabol forditva kene lennie. vegulis autokat se azert gyartanak hogy legyen mibe tolteni a benzint, szal az ilyen megfordult dolgok sose jok.
  • Yfel #1
    Az MPAA rohadjon meg... remelem, hogy sikerulni fog a cegnek vedelmet kapni