Franczy

Nagyobb sebességű DVD írás

Az egymással versengő két DVD ipari csoportosulás közül az egyik a napokban bejelentette azon új szabványokat, melyek révén a közeljövőben jelentős mértékben csökkenhet a DVD+R szabvánnyal kompatibilis lemezek írási ideje. Konkrétan arról van szó, hogy a többek közt az újraírható DVD+RW formátumot támogató mamutcégeket magába tömörítő DVD+RW Alliance képviselői csütörtökön bejelentették, hogy elkészült a négyszeres sebességű DVD+R írást lehetővé tevő szabvány. A DVD+RW Alliance munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az új szabvány révén immár lehetővé válik az adatokkal teli DVD+R diszkek kevesebb mint 15 perc alatt történő elkészítése. Ezenkívül a bejelentés kapcsán szó esett arról is, hogy a DVD+RW Alliance-nál javában folynak a négyszeres sebességű írást lehetővé tevő DVD+RW szabvány fejlesztési munkálatai, és amennyiben minden jól megy, akkor a konzorcium még ebben az évben nyilvánosságra hozza majd ezen szabvány specifikációit is.

A DVD-R, DVD-RW és DVD-RAM formátumokat támogató cégeket magába tömörítő másik DVD ipari érdekcsoportosulás, a DVD Forum ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy jó ütemben folynak a négyszeres sebességű DVD-R, valamint a kétszeres sebességű DVD-RW írást megvalósító szabványok fejlesztési munkálatai, és ezen szabványok technológiai specifikációi az ígéretek szerint még ebben a hónapban nyilvánosságra fognak kerülni. Andy Parsons, a DVD Forum oszlopos tagját képező Pioneer Electronics eladási és marketing részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az eddiginél nagyobb sebességű DVD írást lehetővé tevő szabványok elkészültét követően a Pioneer várhatóan már az idei év utolsó negyedévében megkezdi majd a korábbinál nagyobb sebességű DVD-író újdonságok forgalmazását.

A DVD+RW Alliance és a DVD Forum immár több éve küzd a felhasználók kegyeinek elnyeréséért, ám egyelőre még nem dőlt el kettejük csatája. A két konzorcium egymással történő csatározásával kapcsolatban egyébként megoszlanak a szakértői vélemények, ugyanis míg egyesek úgy vélik, hogy ez a konkurenciaharc jót tesz a piacnak, addig mások úgy látják, hogy a két DVD ipari csoportosulás alaposan összezavarja a felhasználókat, ami áttételesen ahhoz vezet, hogy a DVD technológiák lassabban tudnak elterjedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #7
    Már a kérdés rossz volt. Nem a gyorsabb irás miatt van az új szabvány, ami nem is olyan új már mellesleg.
  • Devla #5
    Jobban orulnek, ha a sebesseg novelese helyett inkabb az arakat csokkentenek :)
  • Gabest #2
    Én már a DVD*R-t vagy DVD/R-t várom. De ne higgye senki, hogy csak a négy alapműveletre vagyok nyitott...