JohnnyCage

Tajvan és Kína DVD gyártói új optikai formátumot fejlesztenek

19 tajvani DVD gyártó, valamint számos kínai társaság közreműködésével megalakult egy ipari konzorcium, amely egy, a DVD leváltására szánt optikai adattároló formátumot tervez kifejleszteni.

A társaságok célja elsősorban azt, hogy megszabaduljanak azoktól a liceszdíjaktól, amelyeket a legyártott DVD meghajtók után fizetniük kell a DVD technológia kifejlesztőinek. Az új formátum, amelyet az "Advanced Optical Storage Research Consortium" elnevezésű ipari konzorcium fog kifejleszteni, az EVD (Enhanced Versatile Disc) nevet kapta, közölte a tajvani Industrial Technology Research Institute (ITRI) kutatóintézet egyik vezető kutatója.

Bár a kínai gyártók egy harmadik technológiát is fejlesztenek AVD (Advanced Versatile Disc) néven, a társaságok megegyeztek az EVD általános elfogadásáról. Az EVD technikai specifikációi jelenleg kidolgozás alatt állnak, és a technológia várhatóan a harmadik negyedévben jelenik meg. A formátumról jelenleg annyit tudni, hogy infravörös lézert alkalmazó író/olvasó fejekre épül, egyoldalas, egy- és kétrétegű változatban fog készülni 6, illetve 11 GByte-os tárolókapacitással.

A közelmúltban komoly jogi viták alakultak ki a tajvani és kínai, DVD meghajtókat és lejátszókat gyártó cégek, illetve a DVD technológiát kifejlesztő társaságok között. A tajvani és kínai gyártók ugyanis akarják kifizetni a legyártott DVD eszközök után járó jogdíjat a Sony-nak, a Philips-nek, illetve a DVD szabvány többi tulajdonosának.

Kína, amely a világ legnagyobb DVD lejátszó gyártója, ráadásul nem az első alkalommal próbál saját formátummal előállni a piacon, állítják a tajvani cégek. Az 1998-ban megjelent SVCD (Super Video-CD) kifejlesztését például a kínai kormány koordinálta, hogy megkerülje a DVD licenszdíjakat, és nyomást gyakoroljon a DVD technológia kifejlesztőire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #4
    Hasonló sorsra fog jutni a terv, mint annak idején majd' húsz éve a Sony BetaMax videórendszere. Meg akarták dönteni (a mai napig tartó!!!) VHS egyeduralmát a videórendszerek között. Egy elterjedt, bevált rendszert nagyon nehéz kiütni, nem elég kifejleszteni az újat, el is kell terjeszteni. Sok időbe és mégtöbb pénzbe kerül a terméket reklámozni, alacsony áron adni (ha az újdonság túl drága nem kell a kutyának se)
    Ne legyen igazam, de szélmalomharc lesz az egész.
  • Gabest #3
    Ezek a ferdeszeműek nem viccelnek, jó lesz velük vigyázni :p

    Supergamer_real: Milyen kiadók? Van ott film "kiadás" hollywood nélkül is :)
  • Supergamer_real #1
    "A formátumról jelenleg annyit tudni, hogy infravörös lézert alkalmazó író/olvasó fejekre épül, egyoldalas, egy- és kétrétegű változatban fog készülni 6, illetve 11 GByte-os tárolókapacitással."

    Majd ha valakinek van ideje azert elmagyarazhatna, hogy ennek most megis mi ertelme van.11GB?6GB? Az egy dolog, hogy semmi sem eleg, a kiadok nem hiszem, hogy erre kiadnanak valamilyen filmet is... ahhoz, meg hogy az idiota rajzfilmjeiket nezzek rajta total felesleges.....