Franczy

IBM szerverek a rakétavédelmi programban

Az Egyesült Államok a jövőben az IBM segítségével óvja meg területét attól, hogy ellenséges országok által indított rakéták fenyegessék. Konkrétan arról van szó, hogy a Big Blue képviselői hétfőn bejelentették: az Egyesült Államok védelmi minisztériuma hatvanhat olyan nagy teljesítményű p690-es Regatta Unix szerver számítógépet vásárol az IBM-től, mely szerverek a jövőben fontos szerepet játszanak majd az amerikai rakétavédelmi program zavartalan működésében. Elmondások szerint az említett hatvanhat szerver számítógép közül húsz darab a Boeinghez fog kerülni, mely cég nem kis szerepet vállal az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerével kapcsolatos szimulációs rendszerek üzemeltetésében. A fennmaradó negyvenhat IBM szerver pedig a rakétavédelmi rendszer irányító és vezérlő rendszereinek fejlesztésével foglalkozó TRW-hez fog kerülni.

Szakértők szerint többek közt azért éppen az IBM szállíthatja az említett szervereket a védelmi minisztérium részére, mert a cég saját Unix verziója, az AIX a közelmúltban tanúsítványt szerzett azzal kapcsolatban, hogy maximális mértékben megfelel a védelmi minisztérium elvárásainak. A minisztérium a '90-es évek közepén indított úgynevezett COE (Common Operating Environment) projekt keretein belül azt kívánja elérni, hogy a különböző Unix-alapú rendszerek felhasználói felülete teljesen egységes legyen, ily módon ugyanis több millió dollár spórolható meg. Greg Lefelar, az IBM eServer részlegének igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az IBM a tavalyi esztendőben határozott úgy, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az AIX megfeleljen a védelmi minisztérium elvárásainak. Lefelar elmondása szerint az IBM-nek több mint egy évébe és 1,5 millió dollárjába került az AIX minisztériumi elvárásoknak történő megfeleltetése, ugyanis az operációs rendszert ez idő alatt számtalan tesztnek kellett alávetni, mely teszteket aztán vaskos dokumentációkkal kellett alátámasztani.

Úgy vélem, hogy az AIX-szel kapcsolatos erőfeszítéseink meghozták gyümölcsüket, hiszen az IBM máris elnyerte a védelmi minisztérium egyik pályázatát, és cégünk várhatóan a jövőben is hasonló sikereket arat majd - nyilatkozta Lefelar, majd hozzátette, hogy a védelmi minisztérium számára szállított Regatta szerverek az IBM által valaha készített legnagyobb teljesítményű Unix rendszerek. Az IBM egyébként tavaly októberben mutatta be a harminckét processzorral szerelt Regatta szervereit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dömper Ármánd #12
    Hello Enterprise! Igazából semmi bajom sincs a feküdjünk le a nagy és jó amerika előtt hozzáállásoddal, de lenne két apró észrevételem. Az egyik, a nagy és jóságos amerika mindig csak akkor avatkozott be mikor gazdasági érdeke úgy diktálta, majd 10-20 embert bíróság elé állított, megbüntette őket, mondván mi mindent jól csináltunk, de ha mégsem, az a 10-20 ember volt a hibás és úgy érezte ezzel el van minden intézve. Ez most a szept 11-re nem vonatkzik, az ellencsapást ebben az egy esetben maximálisan jogosnak tartom. A másik észrevételem, Buzz Aldrin, a nevét "A" betűvel és nem "O"-val írja.
  • mir #7
    ok, elismerem, hogy USA sem olyan nagy királyság, sőt én sem értek velük egyet minden tekintetben. de még mindíg sokkal jobb, mintha az sem lenne. az ideális megoldás 1 ENSZ szerű szervezet lenne saját hadsereggel, de ilyen nincs. ellenben USA van, akár tetszik, akár nem.
  • Laci73 #6
    Az idősebb Bush elnök az Öböl-háború idején azt állította hogy 42 Scud-ból 41-et lelőttek. Erre Izraelben nem így emlékeznek...
    Egyébként is, a felszín felett húsz méterrel repülő cirkáló rakéták (cruise missile) ellen semmit sem ér a Patriot, sem az SDI...
  • mir #4
    "mintha ágyúgolyóra ágyúval vadásznál"
    ez azért kissé túlzás...
    "Elég furcsa pacifista vagy, ha szerinted szükséges a fegyverkezés"
    miért? ha te USAi lennél, akor azt mondanád, hogy"nem kell nekünk hadsereg, az támadjon meg minket, az lőjön ide, aki akar, mert mi nem védjük meg magunkat, mert pacifisták vagyunk!"
    olyan nagy népszenvedélymanapság szidni, szidni, és szidni azt, akinek akárcsak 1 picivel is jobban megy, mint nekünk... te komolyan azt gondolod, hogy az lenne a helyes ha hagynák magukat? tudod ha követsz 1 elvet akkor jobb lenne előtte kissé utánanézni, mit is jelent az.

    "Az USA magának köszönheti, hogy a legtöbb ország utálja, mert a világ rendőre tisztében tetszeleg"
    mondok pár kort, amikor nem volt világ rendőre:
    -középkor. a törökök európában gyilkoltak, az ázsiaiak is, az angolok a franciákat, a spanyolok egymást, a balkánon megintcsak egymást gyilkolták. a kínaiak néha csak úgy lekaszaboltak 1-1 nagyobb fölkelésben félmilió embert. vagy többet. oroszországban többre tartották a jó harcilovakat, mint 1 embert.
    ez jó volt?
    -az őskorban mindenki nyugodtan elfért, ám az az emberfajta, akik mi vagyunk, 2000 év alatt kiirtotta a neándervölgyieket, akik emúgy csak európa északi részén éltek. (nyugodtan megfértek volna)
    -ókor róma volt a világ rendőre. gátlástalanul gyilkolta a nemrómaiakat. de róma határain belül virágzó kúltura volt. és te mit gondolsz rómáról? hogy micsoda gigász kúltúra volt? igen. végülis a hatalmas római birodalom alig ölt meg 300 év alatt 4milió idegen embert, azokról nem is beszélve, akik éhenhaltak, mert rómába vitték az élelmet. róma már nem szar szemét mint az USA?
    -XX század eleje:
    volt két világháború. mert nem volt világ rendőre, és valaki mindíg úgy gondolta, hogy ő most itt májer lesz. a kettőben együtt alig 80milió ember halt meg.

    most, hogy van 1 világ rendőre, aki történetesen nem is gyilkoja miliójával az idegen embereket, a világ nagy részén béke van, te mégis mit akarsz? jobb volt eddig? lehet, hogy azt, ami most van elnyomásnak nevezed, és globalizációnak, de most NINCS 1 ORSZÁG, AKINEK CSAK ÚGY ESZÉBEJUTNA ATOMOKAT LÖVELNI MINDENFELÉ.
    mivel béke van, mindenki, aki nem a nyertesek asztalánál kapott helyet, most durci van. (arab országok,"keleti blokk", köztük mi is)és kire dühösek ezek? arra, akinek a legjobb, USAra. tehát nézhetjük így is: USA magáravonva a világ ezen részének haragját békét tart fenn. és még elvárnád, hogy ne fejlesszen fegyvert? hogy hagyja, hogy 5000embert csak úgy legyilkoljon 2 terrorista 2 géppel? eléggé sajátos nézeteid vannak.
    persze jobb lenne, ha ez a világrendőri szerep(amire szükség van) nem 1 ország, hanem 1 nemzetközi szervezet lenne, erre hozták létre az ENSZt, de nem siekrült. névleg létezik, hatalma kevés. így alakult. de ha USA gondolna 1et, és megszünne világ rendőrének lenni, 1 3. világáhború realitássá vállhat. na mind1... van 1 olyan érzésem hogy hiába tépem a pofám...
  • mad mind #3
    A rakétavédelmi rakéta rendszer kb. annyira értelmes, mintha ágyúgolyóra ágyúval vadásznál. Elég furcsa pacifista vagy, ha szerinted szükséges a fegyverkezés. Az USA magának köszönheti, hogy a legtöbb ország utálja, mert a világ rendőre tisztében tetszeleg, ráadásul csak azokat támogatja, amely országokból közvetlen haszna van.