JohnnyCage

Az IBM kibővíti a "pixie dust" alkalmazását

A "tündérpor" elnevezésű technológia, amely segítségével drasztikusan megnövelhető a merevlemezek kapacitása, a jövőben a jelenleginél szélesebb körben is alkalmazásra kerül az IBM merevlemezekben, jelentette be a társaság.

Az IBM napokban bejelentett új merevlemezei immár kivétel nélkül azt az újfajta hordozóanyagot tartalmazzák épülnek, amely lehetővé teszi, hogy a lemezek felületén az adatbitek jóval sűrűbben helyezkedjenek el, mint korábban. A Kék Óriás mellett egyébként a rivális merevlemezgyártók is hasonló technológiákat alkalmaznak a kapacitás további növeléséhez.

A négyzetcolonkénti tárolókapacitás az új eljárásokkal már 2003-ban elérheti a 100 GByte-ot, ami a 400 GByte-os meghajtók általánossá válását is lehetővé teszi. Ilyen adatsűrűség mellett a 2,5 hüvelykes notebook merevlemezek kapacitása elérheti a 200 GByte-ot, egy Microdrive méretű eszköz pedig akár 6 GByte adatot is tárolhat.

A hivatalos nevén AFC-nek (AntiFerromagnetically Coupled) nevezett technológia az elemzők szerint lehetőséget ad az IBM-nek arra, hogy kitűnjön a kiélezett konkurenciaharc következtében nehéz helyzetbe került iparág többi képviselője közül. A napokban bejelentett IBM merevlemezek a tündérpor technológia mellett azonban számos egyéb újítást is tartalmaznak, amelyek segítségével a cég megerősítheti piaci pozícióját. Ezek között szerepel a továbbfejlesztett ütésvédelem, illetve a lecsökkentett zajszint.

Az IBM Deskstar sorozatának legújabb, 120GXP tagja immár 120 GByte adat tárolására képes. Az új meghajtó még novemberben a boltokba kerül 349 dolláros áron. A sorozat 80 és 40 GByte-os tagjai jelenleg 269 illetve 169 dollárba kerülnek. A notebookokba szánt modellek sorát két új Travelstar változat bővíti. A 60GH és 40GN típusjelű meghajtók 60, illetve 40 GByte-os tárolókapacitással rendelkeznek, áruk pedig 429, illetőleg 225 dollár. A GN sorozat jelenleg is forgalomba lévő 30, 20, és 10 GByte-os változatai 199, 139, illetve 109 dollárba kerülnek. A két új Travelstar modell már a napokban megjelenik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #10
    Megneztem egy vinyot belulrol. A lemez atmeroje 9.5 cm, a hasznos terulet sugara 3 cm (a meresek sima vonalzoval tortentek, tehat 1-2 mm-es elteres siman lehet).
    Magyarul a 4.75 cm-es sugaru kor teruletebol kivonom az 1.75 cm-es sugaru kor teruletet, az osszesen annyi, mint: 17.27 cm2.
    Egy col 2.5 cm. Ezert egy negyzetcol 6.25 cm2, tehat a lemez felulete 2.7632 negyzetcol.
    Ha egyre ra lehet pakolni 100 GB-ot, akkor 276 GB egy lemez egy felulete. 2 lemez eseten meg van oldva az 1 terabyte-os tarolokapacitas.
  • MZ/X #9
    Pnt = Pont
  • MZ/X #8
    Pnt 1 rőf * 6 hüvejk. ;)
  • Pheel #4
    "négyzetcolonkénti tárolókapacitás"
    Figyelj oda! A bácsi magyaráz :]]]]
  • Pheel #1
    Hova ez a nagy kapacitás? Már most is ott járunk, hogy a vinyó tartalmát vinyóra kell archiválni, mert ez a leggazdaságosabb :))))