Franczy

IBM x360-as szerverek Summit chipsettel

Habár a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel hivatalosan csak a jövő év folyamán jelenti majd be a többprocesszoros szerverszámítógépek piacára szánt, jelenleg "Foster" fejlesztési kódnevet viselő új processzorait, az IBM a napokban megkezdte azon új szervereinek a forgalmazását, melyekben már ezen új Intel processzorok jutnak főszerephez.

Az armonki (New York) székhelyű IBM képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az IBM a napokban megkezdte a Foster processzorokkal szerelt IBM x360 típusjelzésű számítógépek forgalmazását, mely gépek esetében a fejlesztőmérnökök az IBM mainframe számítógépek piacán szerzett tapasztalatait ötvözték az Intel ebben a kategóriában olcsónak számító chipjeivel. Az IBM képviselői szerint az x360 már egy teljesen új IBM számítógép generáció előfutára, ugyanis az IBM a jövőben lényegében az egész termékskáláját megpróbálja átstrukturálni annak érdekében, hogy a legnagyobb konkurens Sun Microsystemstől minél nagybb piaci részesedést hódíthasson el magának.

Az IBM x360-as szerver termékcsaládjának két legfontosabb építőköve az IBM saját fejlesztésű, Summit névre keresztelt alaplapi chipkészlete, valamint az Intel következő generációs Xeon processzora. A fejlesztők elmondása szerint a korábban XA-32 fejlesztési kódnevet viselő Summit chipkészlet lefontosabb tulajdonsága a kiváló teljesítmény, ezenkívül azonban a Summit relatíve kedvező ára sem elhanyagolható szempont. A Summit chipset újításai közé tartozik az integrált cachememória, mely az IBM szerint jelentősen növelheti a Summit-alapú rendszerek összteljesítményét, és amely kategóriájában egyenesen páratlan megoldásnak számít.

Az IBM képviselőinek elmondása szerint az x360-as szerverek alapját képező Summit chipkészlet teljes mértékben kompatibilis az Intel 32 bites processzoraival, azonban ennél talán sokkal érdekesebb, hogy néhány apróbb módosítást követően az Intel közeljövőben debütáló második generációs 64 bites processzorával, a McKinley-vel is teljesen kompatibilissé válik. Szakértők szerint az IBM chipset fejlesztési költségei jelentős mértékben csökkentek azáltal, hogy a Summit a 32 és 64 bites Intel processzorokkal is "megbirkózik". A Summit chipkészlet egyébként maximálisan 16 darab 32 bites, vagy 32 darab 64 bites Intel processzort képes egyszerre kezelni, az IBM x360-as szerverekbe szerelt Intel processzorok kezdőfrekvenciája pedig 1,5, illetve 1,6 GHz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #7
    ja, és buék
  • mir #6
    olyan chipset kellene az AMD procikhoz, aminek több memóriavezérlője van. az meg már télleg nagyon bonyolult. az AMDnek az athlon MP az első lépése ezen a paicon. majd ezután jönnyek a HAMMERek, amik viszont télleg minden mást a srokbavágnak...(minden procinak saját int. memóriavezérlő, 6.4 Gbit busz a procik között...)
  • mir #4
    ja... 16 darab p4es legalább 10 FPSel többet adna, mint 2...
  • mir #2
    na hol a sok inteles, hogy "dehogynem! milyen jó is lesz az nekünk!!!"???
  • mir #1
    jó vicc... 16 processzor... meg 32bit processzor... 1 FSBvel meg 1 memóriavezérlővel... ez még viccnek is rossz.