Franczy

Megjelentek a Lindows OS-szel ellátott első PC-k

Az egyik, elsősorban rendkívül kedvező árú termékeiről ismert amerikai számítógép forgalmazó cég, a Wal-Mart a napokban megkezdte azon Microtel Computer Systems-féle (MCS) személyi számítógépek forgalmazását, melyek esetében az operációs rendszer szerepét nem más, mint a Linux alapokon nyugvó Lindows tölti be. A Wal Mart által forgalmazott MCS számítógépek legolcsóbbik változata 299 dollárba kerül, és ez az ár már magába foglalja az említett Lindows operációs rendszert is. A gyártó ezen PC-ket egyébként úgy reklámozza, mint olyan olcsó személyi számítógépeket, melyek nyílt forráson alapuló, grafikus felülettel rendelkező operációs rendszere tökéletesen képes a Microsoft-féle Windows operációs rendszerre fejlesztett szoftverek futtatására is.

A Wal-Mart először idén év elején hallatott magáról, amikor óriási vihart kavart, hogy olyan MCS gyártmányú személyi számítógépeket hozott forgalomba, melyek gyárilag nem voltak ellátva operációs rendszerrel. A Wal-Mart az ezzel az üggyel kapcsolatban őt ért vádakra azt az egyszerű választ adta, hogy a nagyobb számítógépgyártó cégek is jobban tennék, ha követnék a Wal-Mart példáját, és döntési lehetőséget nyújtanának a vásárlók számára a tekintetben, hogy olyan számítógépet kívánnak-e vásárolni, melyen a Microsoft-féle Windows operációs rendszerek valamelyike van gyárilag feltelepítve, vagy sem? A Wal-Mart most ezen túllépve úgy képes rendkívül alacsony árú komplett számítógépeket forgalmazni, hogy ezen rendszerekhez még operációs rendszert, Lindows OS-t is ad, ez pedig a számítógépgyártó cégek körében újfent nagy port kavart.

Habár a Wal-Martnál továbbra is kaphatók operációs rendszer nélküli MCS gyártmányú PC-k, a forgalmazó a vásárlók számára mostantól előszeretettel ajánlja a gyárilag Lindows operációs rendszerrel ellátott számítógépeket is. Konkrét példát tekintve, a Wal-Mart által forgalmazott legolcsóbb PC, a SYSMAR701 típusjelzésű asztali számítógép 299 dollárba kerül, mely ár többek között magába foglal egy 850 MHz-es működési frekvenciájú AMD Duron processzort, 128 MB memóriát, egy 10 GB kapacitású merevlemezt, egy CD-ROM meghajtót, valamint egy gyárilag telepített Lindows operációs rendszert. Zárójelben megjegyzem, hogy ezen abszolút low-end kategóriás konfiguráció esetében a monitor, illetve a floppy meghajtó külön fizetendő extrának számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #17
    nekem is jó lenne 1...
  • tomcs #15
    amciban 110v van :]]]]]]]]]

    amugy en is a magamnak rakom ossze dolog hive vagyok, amit en szedtem ossze, szereltem, allitottam be stb azzal meg sose volt bajom csak mindent esszel kell csinalni. meg aztan nem ugyanaz 1 "mnistralos konfig" meg 1 hp mert a mistralosok csak osszeszerelik a hp stb meg azert rendesen leteszteli, minden es telleg tamogatas mi1mas.. csak hat szep meg jo de nekem marhara nem kell akkor nem fizetem ki :)
  • verti.go #12
    Ez megintcsak vmi olyasmi, hogy idehaza "abból főzünk, amink van" :)
    Kicsi leleményességgel, meg utánajárással lehet pótolni egy-két, amúgy pénzért megvehető dolgot :)
  • dewdew #11
    A varazst ertem. En ezzel foglalkozom nap mint nap, es orulok, ha minden siman megy, de szeretem a kihivasokat is. En nem tudnek ugy gepet venni, hogy bedugom, azt' ott figyel rajta a Win meg az Office, meg a sok marhasag, ami a geppel jar.

    Viszont!
    A nyugaton (en eppen Angliaban vagyok) az emberek tokre nem ertenek hozza. A TV-s pelda itt lejjebb tokeletes volt, en sem szedem szet a TV-t, ha valami nem jo rajta, hanem kidobom az ablakon (na jo, elotte kihivom a szerelot, hatha javithato), es veszek egy ujat.
    Az angolok kb annyit ertenek a szamitogephez, mint en a TV-hez. Tudjak, hogy hol kell bekapcsolni.
    Itt az elo pelda: Az egyik ismeros angol gepet vett tavaly osszel/telen. Mondom neki, hogy ne vegyen socket423-as P4-et, mert az szar, es egy honap mulva valtjak a foglalatot. Erre megkerdezte, hogy miert, elmondtam neki az erveimet, de a reakcio ez volt: "Miert? Te mar cseretlel valamit a gepben? En ujat veszek, ha nem megy"
    Megvette a gepet (2.0 GHz P4, 256 MB RDRAM, 60 GB, GeForce3) 2000 fontert, tehat 800.000 Ft-ert. Ennyi esze van.
    Persze valahol igaza is van. Azt mondta, hogy ezt hasznalja 3-4 evig, utana meg vesz egy ujat ugyanennyiert, es akkor megint top gepe lesz.
  • mir #10
    Guru: itt mowst nem az összeszerelten árult gépekről, hanem a HelwettPackrd, Dell Compaq, IBM, Gateway, meg hasonló márkanevek alatt forgalomba került KOMPLETT számítógépekről volt szó.
    nem mind1
  • mir #8
    igen:
    és még 1 valami: a belepakolnak sok sok kicsi szirszart...
    én 1 633 Mhz-es P3mas géppel dolgoztam, ami HPvolt, és 64 Mbyte memória volt benne. ne jó, nem dolgoztam, csak használtam.
    asszem én voltam a legjobban meglepve, amikor azon a gépen miden úgy futott, ahogy azt te el sem tudod képzelni. ment 1 NAV, meg 1 AOL kliens, és emellett minden rendesen futott, lehetett szövegszerkeszteni, nem volt 2 óra, amíg bejött az excel, és pöccre ment a netcapa. azért lehet, hogy az a sok kicsi szir-szar meg a módosított BIOS, meg a módosított windows mégsem annyira szar, mint ahogy azt te elgondolod.
    még 1 dolog: ha ezeket a márkás gépeket veszed, valóban drágábbak, mint 1 darabonként összerakott gép. de ha az alkatrészek árához hozzáadod a windows, meg norton utility, meg m$ office, meg adobe photo editor, meg hasonló nyalánkségok árát, akkor még annál is olcsóbban jösz ki, mintha ezekenek a szoftvereknek az OEM árait adod hozzá a HW árához.
    és akkor még senkinem beszélt a garanciáról, vevőszolgálatról, meg pl. arról, hohgy ezzel a bizonyos HP géppel együtt járt, hogy van 1 telefonszám, és azt fél évig ingyenesen hívhatód a kódoddal, és minden windowssal kapcsolatos segítséget megkapsz, ami csak kell(akár fel is csatlakozhatsz a szerverükre, ha em tudod a beállításokat elvégezni. a HP saját kis szirszarjával, amit adtak a géphez persze...)
  • verti.go #6
    már bocsesz gríz meg shaman, de ti ketten kapitális barmok vagytok...
    1. Az amcsiknak SOK pénzük van és KEVÉS idejük
    2. Ebből kifolyólag ők nem érnek rá egy héten keresztül a gépüket összerakni, amikor a boltban ott van már összerakva egy csomó és csak picivel drágább
    3. Azzal, hogy előre összerakott (márkás!) gépet vesznek, egy csomó plusz szolgáltatást is kapnak, amit pl mi (akik magunk pakolgatjuk a masínt) nem kapunk. Pl speciális garanciák, állandó frissítések, stb...
    4. Tudod, megvan annak a varázsa, amikor veszel egy gépet, és nem kell egy fél napot azzal baszakodnod, hogy felpakold rá a vindózt és egyebeket, mert már fenn van rajta! Bedugod a gépet a 220ba, bekapcsolod és használod... Jééé!
    5. gríz! Szerinted egy irodában a 3d-s teljesítmény számít? Barom...
  • Power #4
    Azért, mert megtehetik miért lennének bénák. Igen egyben vesznek egy gépet és, ha már elavult, akkor vesznek egy másikat, nemtom ez miért fáj neked? Te pl. egy tévét is összeraksz otthon, vagy egy hi-fi tornyot? Ott elfogadott az, hogy az egész egy komplex cucc és nem nyúlsz bele, hanem vagy szerelő vagy csere, de nem cseréled mondjuk otthon a képcsővet. Van ahol már a számítógépeket is így kezelik.
  • Tompi #1
    Ez jo!
    ez nagyon tetszik:
    "..., és döntési lehetőséget nyújtanának a vásárlók számára a tekintetben, hogy olyan számítógépet kívánnak-e vásárolni, melyen a Microsoft-féle Windows operációs rendszerek valamelyike van gyárilag feltelepítve, vagy sem?"

    Hozza lehet Mo-on jutni ilyen Lindows-hoz? (gep nelkul persze ;))