Franczy

Drágulnak a Dell számítógépek

A Dell Computer könyörtelen árcsökkentéseivel 2001-ben mindenképpen felkavarta a PC-s piac amúgy sem éppen nyugalmas vizét, azonban úgy tűnik, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei közé sorolt óriáscég idén változtatni kíván korábbi stratégiáján. Szakértők szerint a Dell Computer az említett jelentős mértékű árcsökkentések révén tavaly minden korábbinál nagyobb piaci részesedésre tudott szert tenni, azonban mivel a számítógépes alkatrészek árai az utóbbi időkben egyre magasabbak lettek, a gyártó szépen csöndben felhagyott az árcsökkentésekkel, sőt bizonyos termékeinek árát némileg még növelte is. Tény, hogy a Dell az asztali számítógépeinek árát az NEC-től, vagy az Apple Computertől eltérően eddig még nem emelte, azonban a Dell a konfigurációinak módosításával kénytelen felvenni a harcot a növekvő alkatrészárakkal. Ezzel párhuzamosan a Dell természetesen folyamatosan új számítógépeket is piacra dob, melyek ára általában némileg magasabb a korábbi modellekénél.

A cég képviselői e héten rántották le a leplet a Dimension 2200 típusjelzésű asztali számítógépről, mely a Dimension 2100 örökébe lép. A Dell Computer ezen újdonságában az elődmodelltől eltérően immár nem 1,1 GHz-es, hanem 1,2 GHz-es működési frekvenciájú Intel Celeron processzor található, és az úgymond pozítiv változások közé tartozik többek közt a Dimension 2200 nagyobb teljesítményű merevlemeze és jobb minőségű hangszórója. Mindenképp említést kell tennünk azonban arról, hogy a Dimension 2200 egész pontosan 669 dollárba kerül, 40 dollárral többe, mint az eddig 629 dolláros áron kapható volt Dimension 2100-es modell. Mivel a Dimension 2100 többé már nem szerepel a Dell Computer kínálatában, a felhasználóknak mindenképpen több pénzt kell kiadniuk, mint korábban, ha egy belépőszintű Dell PC-t szeretnének vásárolni.

Ugyancsak jó példa a Dell Dimension 8200 típusú asztali számítógépe, mely tavaly decemberben 1,7 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorral szerelve jelent meg a piacon, egész pontosan 990 dolláros áron. Januárban a Dell ebben a konfigurációban 1,8 GHz-esre cserélte a Pentium 4-es processzort, így a rendszer ára 1019 dollárra nőtt, majd februárban a 2 GHz-es Pentium 4 beköltözésével szépen csöndben 1389 dollárra emelkedett a Dimension 8200 ára, mely PC jelenleg már 1420 dollárba kerül, tehát a bújtatott áremelés az utóbbi időkben folyamatosan figyelemmel kísérhető a Dellnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • awender #2
    Noname alkatrészekből kb. 50%-al olcsóbb gépet lehet építeni. Ennyit a könyörtelenül alacsonyan tartott árakról :)