Franczy

Hangtalan all-in-one PC az NEC-től

A japán NEC a napokban megkezdte azon vadonatúj, kompakt kialakítású all-in-one személyi számítógépére történő rendelések felvételét, mely a cég állítása szerint a hűtőventillátorok hiánya miatt lényegében teljesen hangtalanul működik. Az NEC a Transmeta chipgyártó céggel szövetkezve fejlesztette ki a most bejelentett, NEC Mate névre keresztelt számítógépét, melyben az említett chipgyártó Crusoe TM5800-as, elsősorban hordozható számítógépekben történő felhasználásra szánt processzora jut főszerephez. Az NEC képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az NEC Mate hagyományos társainál sokkal kevesebb helyet foglal, és jelentős mértékben kevesebb áramot fogyaszt, nem utolsó sorban pedig a halk zümmögéseket leszámítva teljesen hangtalanul képes működni.

Az NEC Mate esetében a fejlesztők két különböző "trükköt" vetettek be a hangtalan működés érdekében. Egyrészt hadrendbe állították a rendkívül alacsony teljesítményfelvételű, hűtőventillátoros hűtést nem igénylő Transmeta Crusoe TM5800-as processzort, másrészt pedig külső tápegységet alkalmaztak. A hordozható számítógépek, valamint a közelmúltban "elhalálozott" Apple Cube számítógépek esetében alkalmazott külső tápegység előnye abban rejlik, hogy az említett Crusoe processzorhoz hasonlóan nem igényel hűtőventillátoros hűtési rendszert.

Az NEC Mate csúcsmodelljében debütál egyébként a Transmeta Crusoe TM5800 típusjelzésű processzorának legújabb, immár 900 MHz-es frekvenciával rendelkező változata. Érdekesség, hogy egyelőre egyetlen más gyártó sem vette fel kínálatába a 900 MHz-es Crusoe chipet, így például a Sony kínálatában is a 800 MHz-es frekvenciájú Crusoe chip jelenti a csúcsot. Az NEC Mate alapfelszereltségét képezi többek közt egy 880 MHz-es, illetve 900 MHz-es Crusoe TM5800-as processzor, egy 15 colos képátlóval rendelkező LCD monitor, 128 MB memória, egy 20 GB kapacitású merevlemez, valamint egy CD-ROM meghajtó. Az NEC Mate kezdőára 2000 dollár körül alakul, vagyis egy ilyen NEC számítógép megvétele nem éppen olcsó mulatság. Ennek ellenére a szakértők nagy része szerint komoly sikerekre számíthat a hangtalan működésre képes, rendkívül kis helyfoglalású NEC Mate, ugyanis adottságai révén tökéletes irodai számítógép válhat belőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #3
    Na hátrább az agarakkal! Hol van az 1-es hozzászólás?