Franczy

Az AMD kilép az Intel árnyékából

Minden jel arra mutat, hogy a Advanced Micro Devices-nek (AMD) lassan minden tekintetben sikerül kilépnie a nagy konkurens Intel árnyékából, melynek ékes bizonyítéka volt az elmúlt héten Tajvanon megrendezett Computex 2002 számítástechnikai szakkiállítás, melyen szinte az összes alaplap- és chipsetgyártó cég kiállt az AMD újdonságai mellett. Az olyan nagy és neves alaplapgyártó cégek, mint például az Asustek Computer, vagy a Gigabyte Technology legalább akkora felhajtás közepette mutatták be AMD-s újdonságaikat, mint Inteles új termékeiket, ezenkívül pedig a nagyobb tajvani chipsetgyártók egytől-egyig bemutatták a nyolcadik generációs AMD Hammer processzorokhoz készített vadonatúj alaplapi chipkészleteik prototípusait. Ezenkívül ugyancsak említésre méltó, hogy a hét elején debütált Athlon XP 2200+ típusjelzésű processzor révén az AMD ugyancsak komoly elismerést vívott ki magának, hiszen a cég újdonságát többek közt a Hewlett-Packard is azonnal felvette kínálatába.

Az AMD vezetősége és az egész szakma nem titkoltan óriási reményeket fűz a cég nyolcadik generációs processzoraihoz, melyek közül az asztali számítógépekbe szánt változat Athlon típusjelzéssel ellátva várhatóan idén ősszel, vagy télen kerül a számítástechnikai kereskedések polcaira, az Opteron típusjelzésű, szerver számítógépekbe szánt Hammer processzor pedig várhatóan a jövő év első negyedévében debütál majd. Az AMD az Opteront bevallottan az Intel Itanium processzorok ellenfelének szánja, azonban lényeges különbség, hogy míg az Intel Itanium chipjei úgymond tisztán 64 bites processzorok, addig az Opteron várhatóan mind a 32, mind a 64 bites környezetekben jól teljesít majd. Az első Hammer teszteredmények egyébként nemrégiben napvilágot láttak, és a teszt alapját képező, 800 MHz-es frekvencián ketyegő Hammer chip igazán jól is teljesített, noha a teszt tisztaságával kapcsolatban sokakban kételyek merültek fel.

A Computex Taipei 2002 kiállítás első igazi érdekessége ez a négyprocesszoros Opteron (SledgeHammer) rendszer volt

Némi üröm az AMD örömében, hogy magukat megnevezni nem kívánó források szerint a tajvani alaplap-, illetve chipsetgyártó cégek által az AMD-től nemrégiben átvett Hammer tesztprocesszorok frekvenciája is jóval 1 GHz alatt maradt, és az AMD állítólagosan csak a vártnál nagyobb hibaszázalék mellett képes a Hammer processzorok gyártására, igaz ezen új processzorok hivatalos bemutatkozásáig azért még hosszú, várhatóan fejlesztésekkel teli hónapok vannak hátra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #43
    Igen lehet igazatok van...
  • mir #42
    ebben van valami...
  • Power #41
    "de amd ala hiaba veszel markat, soha nem lesz olyan ugyanolyan stabil."

    Az ilyen emberek mondták mondjuk ugyanezt régebben az intelről. :-)
    Minden változik még a cégek is, csak a begyepesedett emberek agya nem.
  • tomcs #40
    hat te elegge el vagy szallva oszinten....... most komolyan azt hiszed van valami ertelme annak amit mondasz? egyedul a markanevben van valami igazsag, ugyanis az amd a k6-os sorozattal _elegge_ lejaratta magat, ezen nincs mit vitatkozni. de a k7 1 nagyon jo es megbizhato cucc, es a k8at mar a nagy _markas_ gyartok is varjak, fejlesztenek hozza, stb. az meg hogy az amd jatekra valo.. tenyleg nem tudom ilyeneket honnan veszel... szinte mar faj. kepzeld el, van olyan szakember is, aki kirohog ha azt mondod neki hogy _most_ intelt akarsz venni. mellesleg az intel sem bolondbiztos, megfeleloen hulye emberek barmibol kepesek instabil rendszert csinalni.. tudod azert dicseri mindenki az smd-t mert igazabol 1 rakat vacak az egesz, minden arrol szol hogy teged palira vegyenek. opel-bmw hasonlat.... ezzel meg akkor gyere ha majd a prociddal mesz nozni :))))))
  • CAD #39
    Shaman BMW opeles hasonlata igencsak megalja a helyett...

    Az intel nev kiegyensulyozottan jo processor minosegre, kivallo stabilistasra "kotelez". Intel fan, mondom, en sokat gondolkoztam, sok tesztet atneztem sok szakemberrel beszeltem, es mivel mindegyik azt irta "hogy ha dolgozni is akarok amd-vel nem csak szopni, akkor inkabb intelt valasszam" - mind1, nemerdekes, have fun. Azert hajra amd... hammerre kivancsi leszek - bar sztem ez csak tovabb elteti az x86 kultuszt, amit lehet mar el kellene felejteni, es tenyleg uj alapokra helyezni mindent.
  • CAD #38
    talizman, oszinte leszek, en nem tudok hitelt adni hozzaszolasodnak, ilyet barki barmikor beirhat, mindenesetre en meg nem talalkoztam olyan szakemberrel, aki nekem amd-t akart volna ajanlani, lehet hogy ez csak egyfajta sznobizmus... de lehet van nemi valosaglapaja.

    Az hogy jobban bejaratott marka intel, meg hogy gyerekcipobe jar szerverek piacan... hat a nagy gyartok miert nem raepitik szervereiket, miert intelt valasztjak, meg miert nem terjedt el szerver piacon... mert egyszeruen nem oda valo, nem munkara, jatszasra... megbizhatobb az intel, most hiaba josz markas dolgokkal, nyilvan hogy intel ala is markat kell venni, de amd ala hiaba veszel markat, soha nem lesz olyan ugyanolyan stabil.
  • zsozso #37
    izé 2 estől nem 12 estől :)
  • zsozso #36
    http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/white_papers_and_tech_docs/Benchmarking_Methodology_Final.pdf

    Javaslom a 12 es oldalt és utánna gondolkozz ...
  • mir #35
    TALIZMAN:
    az a bizonyos 760MPX-es alaplap, ami támogatja a 64/66os PCI-t?
    ha esetleg az lenne, és véletlenül(bár erre tekintve, hogy szerver nem sok esélyt látok) nem regiszteres DDR memória lenne benne, el tudnálnekem küldeni 1 olyan logfile-t, amit a GCC adott önmaga lefordítása közben?
    a www.rio.hu oldalon olvastam 1 érdekes cikket, és ott a GCC nem volt hajlandó lefordítani magát többszöri próbálkozással telepítéssel sem(valamit valahola gép elszámolt) tehát 1*űen nem tudta magát lefordítani.
    én csak arra vagyok kíváncs, hogy az ott csak 1edi hiba volt, vagy máshol is vannak olyan problémák...(amúgy én is AMDs vagyok, a hibát nem lejáratás kedvéért tettem ide, csak a tényközlés miatt...)
  • Rive #32
    #27, CAD: igen, láttam. Nem is egyet. Csak az inteles gépeken dolgozó kollégák szidták, nameg persze titokban sárgultak rendesen.