Franczy

Jövő héten debütál az AMD Athlon XP 2200+

Különböző források szerint immár teljesen bizonyosra vehető, hogy az Advanced Micro Devices jövő hét hétfőn hivatalosan bejelenti majd legújabb, elsősorban asztali számítógépekbe szánt processzorát, mely az Athlon XP 2200+ típusjelzést viseli magán, és 1,8 GHz-es működési frekvenciával rendelkezik. Az AMD ezen újdonsága működési frekvencia terén alig 70 MHz-es többlettel rendelkezik a cég eddigi nagyágyújához, az Athlon XP 2100+ típusjelzésű chiphez képest, azonban lényeges különbség, hogy míg a régebbi AMD chip még 0,18 mikronos gyártási technológiával készül, addig az újdonságot már a legfejlettebb, 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével gyártja az AMD.

Magukat megnevezni nem kívánó források szerint a Thoroughbred magos AMD Athlon XP 2200+ processzorok debütálásával egy időben a nagyobb számítógépgyártó cégek is bejelentik azon legújabb konfigurációikat, melyekben az AMD ezen új chipje jut majd fontos szerephez. Az AMD Athlon XP 2200+ típusú processzorokat többek közt a Hewlett-Packard is felveszi majd kínálatába, és a cég várhatóan mind a Hewlett-Packard Pavilion, mind a Compaq Presario számítógépek esetében rendelhetővé teszi az AMD újdonságát.

Mint ismeretes, a világ legnagyobb chipgyártójának, az Intelnek a kínálatában jelen pillanatban a 2,53 GHz-es, illetve 2,4 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzorok jelentik a csúcsot, mely rendkívül magas frekvenciaértékekkel az AMD nem tud, de talán nem is akar versenyezni, ugyanis mint ismeretes, manapság egy AMD MHz korántsem egyenlő egy Intel-féle MHz-cel. Az AMD különböző processzorai esetében a közelmúltban éppen ezért vezette be újra a speciális teljesítmény viszonyszám jelölést, hiszen rájött, hogy az "egyszerű" felhasználók elsősorban az alapján vásárolnak új processzort, hogy a chip típusjelzésében mekkora számérték szerepel. Szakértők szerint egyébként ezzel együtt elmondható, hogy az AMD Athlon XP 2200+ nem lesz képes lépést tartani a 2,53 GHz-es Pentium 4-es chippel, azonban szinte bizonyosra vehető, hogy a némileg alacsonyabb frekvenciájú Pentium 4-es processzorokat könnyedén maga mögé utasítja majd. Az AMD Athlon XP 2200+ kiskereskedelmi ára várhatóan 330 dollár körül fog alakulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RelakS #24
    Havernak 566-os cerkája van, és alig gyorsabb a 266-osomnál. Alaplapja kb kalap szar. Nálad nem lehet ez a problema?
  • RelakS #22
    Technológiai korlát: Intel kb 10 éven belül 40 szilíciumatom vastag csíkot igér (vagy 40 nm? mittudoménmár, lényeg, hogy vékony:), és egyébként is kezdenek a gyártók ráizgulni a 3D-s szilíciumszerkezetre (a maiak 2d-k)
    Az AMD prociairól meg annyit, hogy egy fémsapesz, meg alacsonyabb fogyasztás azért jól mutatna nála, egyébként annak ellenére, hogy cerkával üzemelek, egyre jobban teccik az AMD. Pl a 64 bites AMD procik képesek lesznek az összes mai üzemmódban dolgozni, az Intelről nem egészen így tudom...
    Na, kicsit hosszú lett, bocsi :)
  • Supergamer_real #19
    Habla: Valoban szo sincs technologiai hatarrol... De a szilicium (ha a csikszelesseget folyamatosan , ugyanilyen utemben - aranyaiban - csokkenik 10 max 15 evig lesz meg hasznalhato)

    Imrenek igaza van, abban amit mond, csak valszeg te nem erre ertetted a tech. hatart.

    Cad:Ez a stabilitas duma nagy kar volt.Nem hiszem el, hogy nem tudsz egy hutot feltenni a procidra rendesen.

    Ad1. Ha nagyon felsz attol, hogy leesik a huto veszel egy normalisabb (uj) asus alaplapot az mar hardverbol tamogatja az Athlonok (Xp) vedelmet.Ott es akkor nyugodta cibalgathatja az ember le rola a hutot ha akarja de a userek max 0.0001%a vesz ezert processort.

    ad2. Messze gyorsabb mint egy P4, az XPket is lehet huzni (bar kozel sem 800 MHZ-t mint az "A" szerias P.4 1.6 es 1.8 at.

    Mellesleg az XP-k atom stabilak, nagy kornyezetben es sokat hasznalok nap mint nap semmi de semmi problema nincs veluk.

    Az AMD majd a hammereknel kezd el jatszadozni az orajelekkel.Errol csak annyit, hogy az AMD is megnyujtotta a pipeline-t, ha az integralt Memoria vezerlo nem szab gatot neki akkor az uj AMDket is huzhatod vidaman...
  • tomcs #16
    jaja ez a stabilitas szoveg tenyleg halal gyenge. intel mellett most egyedul a sse2 szol, de az se sokaig....
  • Gabest #13
    Így igaz, semmi stabilitási probléma nincs a procival... Az elmúlt kb. 5 héten egyszer kellett rebootolnom az xp-t, de akkor sem fagyás miatt.
  • CAD #11
    Imho Amd kivallo jatekra, de ha az ember dolgozni is akar, akkor inkabb egy stabil, atombiztos, leegesvedet - nemgazkazan - estleg huzhato - kivallo teljesitmenyu p4 mellet szavaz. A gammer illetve Wintel ellenzo vonal pedig, linuxal es amd vel felszerelkezve remegve varja az ujabb amd termekeket, amelyek bizonyara eleg erosek... de... sosem fogjak tudni tokletesen futtatni az eddigi kritikus alkalmazasokat...

    Egybknt vlahol kivalloan leirtak, amd most procit erositi, intell meg meg megaherzel jatszadozik... majd ha mindketto eleri maximalis teljesitmenyet, akkor elkezd jatszadozni a masikkal, az intel mindig is dragabb volt es lesz mert minosegibb termek, es a markat is meg kell fizetni... ennyi.
  • Tomcat.no1 #4
    Na majd a Hammer lesöpri a P4-et...... HWSW-n nézzétek meg a fő cikket !!!!!!!! :)))))))

    800Mhz-es teszt ClawHammer lenyomja a P4 1.6GHz-est Q3 Arena tesztben
  • Bekomman #3
    "Szakértők szerint egyébként ezzel együtt elmondható, hogy az AMD Athlon XP 2200+ nem lesz képes lépést tartani a 2,53 GHz-es Pentium 4-es chippel"

    Hát persze hogy nemazért "csak" 2200+
  • Bekomman #2
    "lényeges különbség, hogy míg a régebbi AMD chip még 0,18 mikronos gyártási technológiával készül, addig az újdonságot már a legfejlettebb, 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével gyártja az AMD. "

    Az intel 1 éven belül bevezeti a 90 nm-es teknikát, ahoz képest ez már elavult.