Franczy

TM8000: 256 bites processzor a Transmetától

Az elsősorban különböző hordozható számítógépekbe szánt, rendkívül alacsony fogyasztású processzorairól ismert Transmeta cég vezetői a napokban először számoltak be arról, hogy a Transmeta nemrégiben megkezdte egy vadonatúj 256 bites mikroprocesszor fejlesztési munkálatait. David Ditzel, a Transmeta egyik vezető technológusa egy a napokban Tokióban tartott előadásában felvázolta, hogy a cég által TM8000 névre keresztelt teljesen új processzor számtalan előnnyel rendelkezik majd a Transmeta jelenleg forgalomban lévő TM5x00 típusjelzésű chipjeitől.

Ditzelt elmondta, hogy a Transmeta TM8000-es processzorok 256 bites VLIW (Very Long Instruction Word) chipek lesznek, ami azt jelenti, hogy adott órajel alatt kétszer annyi utasítás végrehajtására lesznek képesek, mint a jelenlegi chipek. Ditzel külön kiemelte, hogy a TM8000 révén megvalósított teljesítménynövekedés nem jár fogyasztásnövekedéssel, sőt. A Transmeta ugyanis nem kevesebbet ígér, mint hogy a TM8000-es mikroprocesszor elődjénél mintegy 47 százalékkal kisebb teljesítményfelvétellel fog rendelkezni, miközben számítási teljesítménye 2-3,5-szer nagyobb lesz. Ditzel tehát némi technikai specifikációt már most, a fejlesztés korai stádiumában is elárult, azonban az újdonság várható megjelenési időpontjával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.

"Tanultunk a TM5800-as processzorok kapcsán elkövetett hibákból, így egyelőre nem jelöljük meg a vadonatúj TM8000-es processzorok várható debütálási időpontját. Egyszerűen nem kívánunk értelmetlen jóslatokba bocsátkozni" - nyilatkozta újságírók körében Ditzel. Mint ismeretes, a Transmeta a TM5800-as processzorai révén a közelmúltban úgymond megütötte a lábát, ugyanis a cég ezen új chipje az előzetes tervekhez képest több hónapnyi késéssel került csak forgalomba, mely késedelemnek állítólagosan a chipek gyártója, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) volt az okozója. Szakértők szerint egyébként a mostani bejelentés lehet a garancia arra, hogy a számos problémával küszködő Transmeta a korábbi jóslatokkal ellentétben talpon tud maradni a processzorpiacon. A Transmeta túlélésében fontos szerepe van az olyan, különböző termékeikben Transmeta processzorokat használó gyártóknak, mint például a Toshiba, a Fujitsu, a Sony, a Hitachi, a Sharp, vagy a Casio.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #8
    A cel sem az volt, hogy barmifele ellenfele legyen az Itaniumnak.Igy hat nem is lesz...


    (meg amugy is sajnos eleg rosszul megy mostanaban a transmetanak...)
  • Power #7
    Az Itaniumban ami 128 bit az egy utasítás blokk, amiben 3 utasítás van. Viszont két blokk van, tehát ezt is hívhatnánk 256 bitesnek, de mégse az.
    A Transmeta üdvöskéjénél, valószínű a 256 onnan jön ki, hogy 8 utasítást bocsájt ki párhuzamosan amik 32 bit hosszúak.
  • Gabest #5
    A Föld nem kerek, de még csak nem is gömbölyű! Viszont most én sem magyarázkodnék..., legyen elég annyi, hogy kapásból van két sarka :)
  • Kis-Bob #3
    Mikor aszonták régen,hoj kerek a Föld egy csomó embert kivégeztek.... A XXI. században ezt má nem illik csinálni.
  • Bekomman #1
    Már a 64 bites itanium procitól is félnek akkor mi lesz ezzel?