Franczy

Négyprocesszoros Opteronos rendszer az AMD-től

Az Advanced Micro Devices (AMD) korábbi ígéreteihez híven a Tajvanon a nemrég kezdődött Computex 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül bemutatott egy olyan számítógépes rendszert, melyben négy darab Opteron processzor teljesített szolgálatot. A cég képviselői többek közt elmondták, hogy a korábban Sledgehammer fejlesztési kódnevet viselt processzorokat a chipgyártó a nagy konkurens Intel közeljövőben debütáló Itanium 2 processzorai ellenfelének szánja, ezenkívül pedig az AMD vezetői számos Opteron támogatású szoftvert, valamint hardvert is bejelentettek, így többek közt egy Nvidia által fejlesztett alaplapi chipkészletről is lehullt a lepel.


A kereskedelmi forgalomban valamikor a jövő év elején debütáló Opteron processzorok működési frekvenciája a cég ígéretei szerint 2 GHz körül alakul majd, és a cég képviselői a mostani Computex kiállításon is hangsúlyozták, hogy az Opteron chipek speciális architektúrájuk révén mind 32 bites, mind 64 bites szoftver környezetben kiválóan fognak teljesíteni. Mint ismeretes, az AMD a high-end kategóriás Opteron processzorokat elsősorban a nagyteljesítményű szerver számítógépek piacára szánja, míg a cég középkategóriás, ClawHammer fejlesztési kódnevet viselő chipjei az asztali számítógépek piacán versenyeznek majd, és a már jól bejáratott Athlon márkanéven kerülnek forgalomba.

A Computex kiállításon rendezett Opteron bemutatón egy olyan négyprocesszoros rendszert lehetett megtekinteni, melyen az operációs rendszer szerepét egy 64 bites SuSE linux töltötte be, és amely rendszer arra volt hivatott, hogy bebizonyítsa: az Opteron minden tekintetben méltó ellenfele lesz az Intel várhatóan idén nyáron debütáló második generációs 64 bites processzorának, az Itanium 2-nek. Az AMD képviselői a bemutató kapcsán említést tettek arról, hogy az olyan nagy és neves alaplapgyártó cégek, mint például az Asustek Computer, az Elitegroup Computer Systems, a First International Computer és a Gigabyte Technology egytől egyig forgalomba kívánnak hozni különböző Hammer támogatású alaplapokat, valamint a Computexen az is kiderült, hogy az Nvidiánál gőzerővel folyik egy az új AMD processzorokkal kompatibilis vadonatúj nForce chipkészlet fejlesztése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #29
    Nemigen tudok én efféléket...
    Néhány fejlesztői rendszert szétküldtek: Európának is jutott egy példány, pl. :D
  • Rive #27
    1. Egy tömeggyártásba került procit már valóban nehezebb azonosítani, bár egy utólag beégethető ROM-ot megvalósítani nem nehéz: az Intel csinált már sorozatszámmal ellátott procit. A tesztrendszerekre viszont nem merném rámondani, hogy tiszták...
    Pláne az alaplapokra, pontosabban az alaplapokba belepakolt BIOS-ra: azok ugyanis a sorozatgyártásba került példányokban is azonosítóval vannak ellátva.
    2. Nézd meg a levélcímemet, az adataimnál.
  • mir #26
    az ellenőrzőkód valószínűleg valamilyen szinten azonosítja a procit is, de sztem bőven többet gyártanak 1 prociból, mint amekkora az ellenőrzőkód, aminek ráadásul tartalmaznia kell a stepping, family, model adatokat is, illetve kell benne lenie véletlenszerű résznek is. asszem.
    akkor hol dolgozol?
  • Rive #25
    Ha én csinálnék egy ilyen ellenőrző-kódot, akkor pl. a BIOS, VGA-BIOS ID-stringből is raknák bele valami hash-ot.
    Ha én csináltam volna a tesztalaplapokat, akkor az ID stringje mindegyiknek más-más lett volna...

    Magyarán: nem vagyok benne biztos, hogy az a bizonyos ellenőrzőkód, valamilyen jól kódolt formában, nem teszi-e azonosíthatóvá magát a gépet is, nemcsak az eredményeket. Úgy gondolom, effélék nem csak nekem jutnak eszembe ;)

    Nem az IBM-nél dolgozom.
  • mir #24
    rive: te véletlenül nem az IBMnél dolgozol?
  • mir #23
    akkor talán mégsem magas...
  • mir #22
    és akkor mi értelme kivágni az ellenőrzőkódot? ez nekem magas: ah kivágják az ellenőrzőkódot, aztmondhatják a bíróságon, hogy kamuztak?
  • Rive #21
    Mint kiderülőben van, az ellenőrzőkód kivágásának az oka valószínűleg a retorzióktól való félelem. Ugyanis az említett teszt közlése egyértelműen az NDA megszegését jelenti - nyomozás folyamatban, bár, úgy tudom, feljelentés még nem történt.
  • mir #20
    amit azt a HWSW olvasók mind tudhatják(én is onnan tudom, nekem sosem tűnt vlna fel...)
    tehát a kép 1 digitákis fényképezővel lett csinálva, ennek köszönhetően nagyon könnyen észrevehető a jobb alsó sarokban az ellenőrzőkód kivágásának a helye, így a kép hitelessége kétségessé valik.

    egyébként valóban meglheteősen impresszív adatok, nem tartom őket elképzelhetetlennek.
  • Rive #18
    Ja igen, felmerül a kérdés: ha ez az olcsóbbik, akkor mit tudhat a drágábbik?