Franczy

Csatározás a Hewlett-Packard és az IBM között

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei közé sorolt Hewlett-Packard és IBM között komoly perpatvar van kialakulóban, ugyanis a két cég különböző források szerint olyan dokumentumokat küldözget partnereinek, melyekben egymás termékeinek befeketítése és nevetségessé tétele olvasható. Az egész ügy egyébként az Intel vadonatúj Xeon MP chipjeivel szerelt nyolcprocesszoros rendszerek kapcsán pattant ki, vagyis elmondható, hogy a két mamutcég ahelyett, hogy a közös "ellenség" Sun Microsystems Unix-os szerverei ellen szállna harcba, inkább egymással csatározik. Mint ismeretes, az Intel a Xeon MP processzorokat elsősorban azon szerver számítógépekbe szánja, melyeknek a Sun Microsystem különböző rendszereivel kellene konkurálniuk.

A Hewlett-Packard a Compaq Computerrel nemrégiben történt fúzióját követően szempillantás alatt az Intel processzoros szervereket gyártó cégek legnagyobbikává vált. A Compaq Computernél az egyesülést megelőzően már javában folytak egy vadonatúj nyolcprocesszoros Intel Xeon MP-alapú rendszer fejlesztési munkálatai, mely rendszer megjelenését egy bizonyos F8 fejlesztési kódnevű alaplapi chipkészlet késése miatt a cég vezetői többször is elhalasztották. A Hewlett-Packard az üggyel kapcsolatban levelet írt partnereinek, ugyanis a cég vezetősége ily módon kívánta megnyugtatni a partnereket, hogy az F8-as chipset, illetve az új szerver nem a Hewlett-Packard hibája miatt késik, hanem amiatt, hogy az Intel új Xeon processzorai nem nyújtanak kielégítő teljesítményt. Ez a magyarázkodás önmagában még nem is lenne túl nagy probléma, azonban a Hewlett-Packard vezetői megragadván a lehetőséget, az említett levelekben felhívják a HP partnerek figyelmét arra, hogy a konkurens IBM ugyancsak Intel Xeon MP-alapú x440 Summit szerver számítógépei csak csetlenek-botlanak, amennyiben négynél több processzort tartalmaznak.

A Hewlett-Packard éppen ezért arra kéri partnereit, hogy amíg a cég vadonatúj Intel processzoros rendszerei nem kerülnek forgalomba, addig tartsanak ki az immár három éve forgalomban lévő DL760-as szervereknél, és még véletlenül se gondoljanak arra, hogy az imént kritizált IBM rendszerbe fektessenek be. Az igazsághoz tartozik, hogy az öregecske DL760-as rendszerek nemrégiben új processzorokkal és egy gyorsabb kommunikációs rendszerrel frissültek fel. A Big Blue természetesen nem hagyhatta szó nélkül a dolgot, és azon nyomban levélben értesítette partnereit arról, hogy az említett Summit szerverekkel semmi probléma nincs, valamint a cég vezetői szánalmasnak találták, hogy a Hewlett-Packard nem képes elismerni saját hibáit, és ehelyett áthárítja azokat az Intelre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)