Franczy

Újabb perek várhatók az 533 MHz-es FSB kapcsán

Különböző források szerint a VIA Technologies és az egyéb, különböző alaplapi chipkészletek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cégek jobban teszik, ha időben felkészülnek a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel által ellenük indítandó jogi támadásokra, ugyanis az Intel a megfelelő jogi eszközöket is ki fogja használni annak érdekében, hogy megvédje a legújabb processzorai esetében használt emelt frekvenciájú rendszerbuszt.

Mint ismeretes, az Intel képviselői hétfőn három olyan új processzorról, a 2,26 GHz-es, a 2,4 GHz-es, valamint az eddigi leggyorsabb, 2,53 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4-ről rántották le a leplet, melyek mindegyike az eddig alkalmazott 400 MHz-es helyett immár 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkezik, valamint ugyancsak hétfőn debütált az ezen emelt FSB-vel (Front Side Bus) rendelkező chipek támogatására hivatott ráncfelvarrt i850-es chipkészlet, az i850E. Ez eddig rendben is lenne, azonban az Intelen kívül számos más gyártó (VIA Technologies, Silicon Integrated Systems, Nvidia, ATI Technologies) is forgalomba kíván hozni olyan új chipseteket, melyek kompatibilisek az emelt rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es chipekkel. Az Intel szerint nem lehet kérdéses, hogy a törvényes kereteken belül ezen gyártók mindegyikének rendelkeznie kell az 533 MHz-es rendszerbusz licencjogaival. Az Intel hivatalos álláspontja szerint a gyártóknak akkor is meg kell vásárolniuk az emelt rendszerbusz frekvencia licencjogait, amennyiben esetleg már rendelkeznek a korábbi 400 MHz-es FSB licencjogaival.

"Az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező processzorokkal kompatibilis eszközök gyártásához az Inteltől minden esetben meg kell vásárolni a megfelelő licencjogokat, még akkor is, ha az adott gyártó korábban egyszer már megvásárolta tőlünk a 400 MHz-es rendszerbusz licenceit" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az Intel egyik képviselője, aki nem kívánta kommentálni, hogy jelen pillanatban mely cégek rendelkeznek az emelt FSB licencjogaival. A Silicon Integrates Systems és az ATI Technologies képviselői egyébként nemrégiben azt nyilatkozták, hogy minden olyan licencjoggal rendelkeznek, mely az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú új Pentium 4-es processzorokkal kompatibilis alaplapi chipkészletek gyártásához szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!