JohnnyCage

Megtorlás a Linux támogatói ellen?

A Microsoft egyik vezetője arra ösztönözte a társaságot, hogy csendben torolja meg a Windows-rivális Linux operációs rendszer támogatóinak lépését.

Legalábbis ez áll egy 2000 áprilisából származó feljegyzésben, amelyet a kilenc felperes USA állam bizonyítékként szeretne elismertetni a Microsoft ellen a szoftveróriás antitröszt perében.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő egy hónappal ezelőtt egyszer már elutasította a szóbanforgó e-mail bizonyítékként való elfogadását, a felperesek azonban azt szeretnék, ha újból átgondolná korábbi döntését. A levélben Joachim Kempin Microsoft elnökhelyettes arról számolt be Bill Gates-nek és számos további Microsoft vezetőnek, hogy a chipóriás Intel a Linux támogatására bíztatta a számítógépgyártókat, és olyan eszközök fejlesztésébe kezdett, amelyek elsősorban Linux-hoz készülnek.

Kempin úgy vélte, célszerű lenne bizonyos technikai információkat visszatartani az Inteltől, és "fű alatt" a rivális chipgyártókat kellene támogatni, derült ki az államok által előtárt e-mailből. "Megpróbálnám korlátozni a forráskódok kiadását ahol lehet, és kevésbé kellen udvariasnak lenni a megállapodásokkal kapcsolatban - mindezt természetesen úgy, hogy ne válhasson nyilvánvalóvá" - írta Kempin a levélben.

A Microsoft szóvivője azonban leszögezte, hogy a társaság sosem cselekedett Kempin javaslatának megfelelően, így nincs is semmi jelentősége az általa leírtaknak. "Az idézetek egy olyan vezető e-mailjéből lettek kiemelve, akinek azóta már nincs köze az Intellel való kapcsolatunkhoz" - mondta Jim Desler szóvivő. "Ez nem más, mint a felperesek újabb próbálkozása, hogy bizonyítéki rangra emeljenek egy nyilvánvalóan jelentéktelen feljegyzést."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #22
  Véletlenül nem akadok bele, a képzavarokkal kapcsolatban pedig nem értem mit nem értesz.

  Amíg teheted, használj olyat, amin nincs, elvégre így tuti nem tudod kihasználni az előnyeit...
 • galocza #21
  és te sohse akadsz bele amikor nem kéne? a fej homokba dugásával kapcsolatban nem értelek. képzavarok tekintetében fábry sándortól tessék leckéket venni, az legalább viccesen csinálja...
 • Pheel #20
  Rosszul vagy? Ne használd! Nekem bejön, mert sok dolgot egyszerűsít. Dugjad a fejed a homokba és kész. Nincs ebben semmi rossz :-P
 • Pheel #19
  Hátdebáááázel! Pontosan tudom, hogy lehet másra használni, de arról volt szó, hogy sw-hez nem csinálnak hw-t, én meg mondtam egy példát, hogy de.

  Mert ez azért tagadhatatlan. A windows gombot nem linux alá készítették webservernek ;-)
 • Johann #17
  :)) Igen valóban Windows-hoz készítették, de én Linux-on használom és ugyanúgy müködik rajta minden! Attól hogy zászló van ráfestve még használható bármilyen oprendszerhez! Mint látható szoftveresen ez is megoldható volt!
  Abban az 1 esetben lehet ezen a dolgon elgondolkodni, ha az Intel vagy akárki olyan hardvert gyárt, amibe fixen beégetik a Linuxot mint beágyazott rendszert (pl. BIOS, stb.)! De ilyen nincs, hiszen senki sem olyan hülye, hogy beégessen valamit örökre, és ne legyen meg az esélye annak, hogy frissíteni lehessen, vagy esetleg cserélni! Példa erre az XBox, amiböl remek Web-servert lehet csinálni (ami mellesleg Linux alapú)! :) Ez a példa is azt mutatja, hogy az MS speciális célra készített hardverét is fel lehet használni másra, csak program kérdése! :)
 • Pheel #16
  Gondolj a Windows gombos billentyűzetre. Na azt a Windowshoz készítették. Szóval lehet ilyet is csinálni...
 • Johann #14
  Mi az hogy Linuxhoz készülö eszközök? Ez így önmagában egy baromság! Gondolom látja mindenki mekkora hozzáértésröl tanuskodik Joachim Kempin megállapítása! Hogy lehet egy eszközt valamihez gyártani? Általában az eszköz van elöbb, és utána írnak hozzá valami szoftvert! Én fordítva még nem hallottam! Ha viszont valamihez utólag készül valami, és azt programozás során jön létre akkor mi a gond? Nem tudják rá megírni? Ha valami szoftveresen megoldható akkor tök mindegy milyen eszköz bármilyen platformon kezelni lehet! Vagy tévedek?
  Csak hát eddig úgy volt hogy az MS kapott támogatást a hardvergyártóktól (dokumentációk,stb.), és a Linux fejlesztök voltak hátrányban (pl. ATI videokártyák), most pedig az lehet a bajuk, hogy nekik a "nagy" MS-nek kell kisérletezni 1-2 dologgal, hogy hogyan oldják meg? Pedig ugyanezt csinálja a konkurrencia mikor az ök elkorcsosított szabványait próbálják megfejteni (pl.IExplorer probléma)! De az természetes, mert MS az informatika királya, nem???
 • JZO #13
  Ez király! Abwehr munka az MSnél.
 • Yfel #10
  Ezt
 • Yfel #9
  Wzt mar megszokhattuk a SG-tol