Franczy

Intel: új processzorok és árcsökkentések

Mint az ismeretes, az Intel a hét elején megkezdte az eddigi legnagyobb teljesítményű, 2,53 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Pentium 4-es processzor forgalmazását, azonban a chipgyártó háza táján az élet természetesen ezt követően is tovább folytatódik, így most tekintsük át röviden, hogy mit tartalmaz az Intel legfrissebb, asztali számítógépes terveit tartalmazó ütemterve!

A legfrissebb Intel roadmap kapcsán az első és talán legfontosabb változás, hogy a chipgyártó korábbi terveivel ellentétben nem 1,7 GHz-es, hanem 1,8 GHz-es frekvenciájú lesz a legnagyobb teljesítményű, még ebben a negyedévben napvilágot látó vadonatúj Celeron processzor. Amint azt már egy ideje tudni lehet, ezen új Celeron chipek Willamette-128 maggal rendelkeznek majd, vagyis immár Pentium 4-es architektúrára fognak épülni, azonban Celeron fronton mindenképpen visszalépésnek számít, hogy ezen új chipek az egyre elavultabbá váló 0,18 mikronos gyártási technológiával fognak készülni. Az 1,8 GHz-es új Celeron chip ára debütálásának időpontjában 103 dollár lesz.

Az új Intel ütemterv szerint egyébként továbbra is 2,8 GHz-es frekvenciával fog rendelkezni az idei évben megjelenő legnagyobb teljesítményű Pentium 4-es processzor, mely nem teljesen van összhangban azon, az Intel vezetői által többször is hangoztatott kijelentéssel, mely szerint a 3 GHz-es Pentium 4 még az idén forgalomba fog kerülni.

Immár azt is tudni lehet, hogy az Intel május 26-án különböző mértékű árcsökkentéseket kíván végrehajtani. Ennek keretein belül május végétől a 2,4 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es chip rendszerbusz frekvenciától függetlenül 400 dollárba fog kerülni, ezzel párhuzamosan pedig a 2,26 GHz-es, illetve 2,2 GHz-es modellek ára egyaránt 241 dollárra fog mérséklődni. A 2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzorok ára május 26-án 193 dollárra fog csökkenni, míg az 1,9 GHz-es, 1,8 GHz-es, illetve 1,7 GHz-es verziók ára rendre 173, 163, illetve 143 dollárra csökken. A 2,6 GHz-es, illetve 2,66 GHz-es Pentium 4-es chipek debütálásuk időpontjában 562 dollárba fognak kerülni, ami azzal jár, hogy ezzel egy időben a 2,5, illetve 2,53 GHz-es Pentium 4-es processzorok ára 433 dollárra mérséklődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • iXBT #3
    Na ja, de szerintetek mennyi selejtes regi p4-es van raktaron? Na ezeken tiltjak majd le a cache hibas felet...