Franczy

AMD: változások a value szegmensben

Ahogy arról az elmúlt héten beszámoltunk, az Intel piacra dobta első olyan Celeron processzorát, mely a jó öreg Pentium III-as helyett immár a Pentium 4-es architektúrára épül, egészen pontosan a Willamette-128 típusjelzésű magra. A bejelentést természetesen a konkurens AMD is figyelemmel kísérte, és az új Celeron bemutatkozását követően néhány változtatást hajtott végre az úgynevezett value kategóriás processzoraival kapcsolatos terveit illetően. Ezen változtatásokat egyébként már jó ideje sejteni lehetett, hivatalosan azonban csak most közölte őket a chipgyártó.

Immár tehát hivatalos forrásokból is tudni lehet, hogy az AMD nem hozza forgalomba Appaloosa magos új Duron processzorait, ugyanis ezen új chipek architekturális szempontból semmilyen változtatással sem rendelkeznek a jelenleg forgalomban lévő, Morgan magos Duron chipekhez képest, az AMD pedig az Appaloosa magos Duronnál komolyabb ellenfelet szán az Intel nemrégiben debütált Willamette-128 magos Celeronjainak. Az AMD az Appaloosa magos Duronok elvetésével egy időben úgy határozott, hogy megfelelő árstratégia kialakítását követően az Athlon XP processzorokat vezeti be a value kategóriás processzorok piacára. Ezek szerint a 800 dolláros, illetve ennél alacsonyabb árú személyi számítógépekbe szánt processzorok piacán a Palomino, majd a Thoroughbred magos Athlon XP chipek az idei év harmadik-negyedik negyedévében szépen lassan átveszik a jelenleg forgalomban lévő Morgan magos Duron processzorok helyét. Az AMD jelenlegi tervei szerint a Thoroughbred magos Athlon XP processzorok 2003-ban végig versenyben lesznek az Intel-féle Celeron processzorokkal, melyeknek alaposan fel kell kötni a felkötni valójukat, ha versenyben akarnak maradni az Athlon XP chipekkel. Zárójelben jegyzem meg, hogy az Intel a közeljövőben Celeron fronton is be szeretné vezetni a 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magot, vagyis a verseny ilymódon kiegyenlítettebbé válhat.

Az AMD jelen pillanatban egyébként az Athlon XP 1600+ típusjelzésű processzorait szánja a nemrég debütált 1,7 GHz-es, valamint a hamarosan érkező 1,8 GHz-es frekvenciájú új Celeron processzorok közvetlen ellenfeleinek, a várhatóan a következő negyedévben debütáló 1,9 GHz-es Celeron pedig az Athlon XP 1800+ kihívójának számít majd, legalábbis az AMD szerint. Összehasonlításképp egyébként jelen pillanatban az Athlon XP 1600+ 80 dollárba, az 1,7 GHz-es Celeron pedig 90 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #6
    Mar latom is az iNTEL kovetkezo marketingfogasat... Mivel a P4 skalazhatosaga onmagaban nem eleg, hamaorsan mikorherzekben fogja megadni a processor teljesitmenyet... de persze kis m helyett "veletlenul" nagy m marad a procitokon...

    Mindenesetre kicsit furcsanak tartom, hogy mig az iNTEL a P4et butitja tovabb (mar ha lehet meg szerencsetlent) az AMD a csucsporcibol csinal value-t es egy megjobbal all elo.Es mindezt persze lenyegesen olcsobban.
  • RpPRO #5
    Ez szerintem szandekos strategia, hogy vegre az "intelt fogyasztok" tobbsege raebredjen, hogy gyorsabb procit kap kevesebb penzert, h. ideje atallni.
  • HealerGOD #2
    Igen.