JohnnyCage

Másolásvédett CD-t sokszorosítani filctollal?

Miközben a lemezkiadók bonyolult technológiákkal igyekeznek meggátolni az audió CD-k lemásolását, a leleményes felhasználók primitív módszerekkel kijátsszák azokat.

A legutóbbi "áldozat" a Sony Music Key2Audio elnevezésű audió CD másolásvédelmi technológiája, amelynek a 200 Ft-os filctollak okozhatják a vesztét.

A napokban elterjedt a hír az Interneten, miszerint a Key2Audio technológiával védett zenei CD lemezek szélét filctollal körbe kell satírozni, és a számítógépes meghajtók máris a legnagyobb örömmel olvassák és másolják azokat.

A audió CD lemezek számítógépeken való lejátszásának megakadályozása az illegális másolás, illetve az interneten keresztüli terjesztés megfékezését hivatott szolgálni. A PC-kkel való inkompatibilitás azonban nem csak azon felhasználókat bosszantja, akik illegális másolatokat akartak készíteni a lemezekről.

A Reuters szakértőinek hétfőn alkalmuk nyílt letesztelni a "filctollas" technikát Celine Dion "A new day has come" című, Key2Audio technológiával védett audiólemezén. A másolásvédett lemezzel eredeti formájában nem bírtak megbírkózni a számítógépes meghajtók. Az adathordozó (fényes) oldal szélének filctollal való lesatírozását követően azonban az eszközök szélsebesen, és nem elhanyagolható szempontból hibamentesen kezdték lemásolni az audiósávokat, és a lejátszás sem jelentett problémát.

Egyes internetes hírek szerint hasonló eredményt lehet elérni címkék alkalmazásával is, amelyek szintúgy alkalmasak a lemez külső szélén elhelyezkedő, olvasási hibát okozó, szándékosan elrontott biztonsági adatsáv eltakarására. Ezek után aligha meglepő, hogy egyesek szerint a többi másolásvédelmi technológia is kijátszható ilyen, és hasonló módszerekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • CodeRed #27
  Ma kipróbáltam egy PC-ben nem lejátszható CD-vel és láss csodát sikerült átmásolnom a lemezt.Köszönöm az infót.
 • AtisH #25
  arcszeszel=arcszesszel
 • AtisH #24
  Annyi segítséget elárulok, hogy a filctollas lemezről (legyen akár alkoholos filc) lemosharó a tinta alkohollal, denszesszel, de egy-két borotválkozás utáni arcszeszel is. Ezek gyakorlati tapasztalataim, nem pedig a netről összeolvasott infó.
  Csak kíváncsiságból kérdezném meg ezt a fórumot olvasóktól, hogy valaki kipróbálta már ezt a filces trükköt? Mert nekem még nincs ilyen CD-m, amin kipróbáltam volna.
  © Supergamer_real! Itt az a gond, hogy a CD-ROM nem hajlandó beolvasni a tartalomjegyzéket, így grabbelni sem tudsz...
 • KIP #23
  Nem szégyen az:-) csak ciki...
 • Supergamer_real #22
  Predator en a cd masolasarol beszelek. En a helyedben igy latalanban nem lamereznek... (nem tudod ki vagyok),
  masfelol pc-n minek akarsz audiocd-t hallgatni?Lenyomod mp3ba es azt irod a cd-re.A celen dion cdkel pont az a gond, hogy az olvaso "sz*rik" ra.Ehhez kell a fenurio tobbek kozott.
 • Supergamer_real #18
  mar mondtam egyszer, hogy meg 200 Forintot sem kell raszanni.Szepen letoltod a www.feurio.de/ -rol a cd-iro progit, az atviszi a celen-dion cd-t akarmilyen iroval.De a kazaa meg annal is egyszerubb megoldas.Igaz nem nagyon cikkeztek meg rola de megvettek azt a ceget (kazaa)is egy par napha (vagy talan hete)

  Mas, szep lassan valoban elerunk oda, hogy filctollal kell cd irni:)
 • braindance #15
  Lehet hogy én vagyok szívbajos, de ha már megveszem azt a szar szelin dión cd-t hatezerért, akkor nem fogom elkezdeni satírozgatással tesztelni a kézügyességem. Mivan ha belefutok a zenesávba? Vegyek újat, vagy vigyem vissza a médiamárktba? :)
  Esetleg próbáljam a nagypapa féle 72%-os cseresznyepálesszel leszedni a filcet?

  Egyátalán meddig kellene besatírozni?
 • rolika #14
  "Az adathordozó (fényes) oldal", hehe, ki nem tudja, hogy a fényes oldal az adathordozó? :))))
 • JZO #11
  ehh :)))))) kirááály. Figyelitek ezt a szaványos szopást? :))))
  qoop nem vagy te egy kicsit paranoid? ;)
 • Alexease #10
  Meg filctoll sem kell...
  X embernel lattam, hogy a legujabb Plextor iro, csont nelkul olvassa, masolja stb (uj „hiba” javito technologia:)).