JohnnyCage

Hollywood legújabb ellenségei: A Linux felhasználók

A Linux vezető támogatói egy olyan politikai kérdésekkel foglalkozó bizottság létrehozását tervezik, amely felvenné a harcot az egyre szigorúbb másolásvédelmi törvények bevezetését szorgalmazó lemezkiadókkal, illetve hollywoodi filmstúdiókkal.

Jeff Gerhardt, a "The Linux Show" kiállítás főszervezője, illetve Doc Searls, a Linux Journal főszerkesztője egy olyan csoport létrehozását sürgeti, amelynek célja a törvényhozók meggyőzése lenne a technológiai fejlesztéseket szabályzó törvények megalkotásakor. Elmondásuk szerint ugyanis a törvényhozók jelenleg kizárólag a lemezkiadók és filmstúdiók érdekeit képviselik, következésképp a közelmúltban kidolgozott, másolásvédelmi célokat szolgáló törvénytervezetek elfogadásuk esetén akadályt jelentenének a technológia fejlődésében.

"Szemtanúi lehetünk, ahogy az internetes és IT fejlesztők lehetőségei egyre jobban beszűkülnek, és nem tudnak innovatív termékeket fejleszteni" - áll a GeekPAC nevű szervezet megalkotásának szükségét hangoztató dokumentum vázlatában. A különféle másolásvédelmi technológiák az elmúlt években egyre inkább behatárolták a fejlesztők lehetőségeit, akik azonban idő és politikai erő hiányában nem tehettek minez ellen. Az Egyesült Államokban 1998-ban elfogadott Digital Millennium Copyright Act nevű törvény hatályba lépése óta a programozók egy jelentős része fenyegetve érzi magát.

A közelmúltban Ernest Hollings amerikai szenátor Hollywood nyomására olyan törvénytervezetett dolgozott ki, amely kötelezné az elektronikai gyártókat a kormány által elfogadott másolásvédelmi technológia eszközökbe való implementálására. A szerzői jogok által védett tartalmak illegális másolásának megakadályozását célzó törvénytervezet azonban számos elektronikai céget felháborított.

A GeekPAC támogatói úgy vélik, a tiltakozás nem elég ahhoz, hogy megállítsák a technológia fejlődését szabályzó törvények elfogadását. Elmondásuk szerint a technológiai társaságoknak ki kell nyitniuk pénztárcáikat, és küzdeniük kell a lemezkiadók és filmstúdiók próbálkozásai ellen. "A baj az, hogy ezek a törvények túlzottan messzire mennek, és általánosan akadályozzák az új, jobb technológiák kifejlesztését a régi technológiák és üzleti modellek megőrzése érdekében" - áll a GeekPAC indítványában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #17
    Az artisjusról csak annyit, hogy én minden másolt cd-re fölmásolok egy mp3-at. Elvégre kifizettem :)
  • Csatti #3
    Na ja, egyebkent tenyleg szemetseg, amit a kiadok muvelnek, persze az a veguket jelentene, ha nem tennenek valamit. En persze nem siratnam meg oket.
  • Laalee #2
    nem leugatjak, lefizetik :)