JohnnyCage

A Microsoft erősít a másolásvédelmi fronton

A redmondi szoftveróriás egy olyan bővítést készít digitális másolásjog menedzselő technológiájához, amely áthidalhatja az online zeneszolgáltatások, illetve hordozható digitális zenelejátszók közötti szakadékot.

A Mercury kódnevű bővítés számos funkciót ad a társaság jelenlegi Windows Media Digital Rights Management (DRM) szoftveréhez, amely a kéziszámítógépekben, MP3 lejátszókban, és hasonló eszközökben található meg. A DRM szoftver speciális verziója 1999 óta elérhető a hordozható eszközökhöz, a megoldás képességei azonban elmaradnak a szoftveróriás PC-khez készített technológiájától.

A Microsoft mostani lépésével elsősorban a lemezkiadók aggodalmait szeretné enyhíteni. A lemezkiadók és egyéb tartalomszolgáltatók ugyanis attól tartanak, hogy a másolásvédelmi technológiák a PC-knél jóval kisebb számítási teljesítménnyel rendelkező hordozható eszközökön sebezhetővé válnak.

"A megoldás komoly jelentőséggel bír a lemezkiadók számára" - mondta Michael Aldridge, a Microsoft Windows Digital Media Division divíziójának termékmenedszere. "Az új rendszerünk közvetlen hatással lesz az előfizetés-alapú online szolgáltatások kínálatára" - tette hozzá a vezető.

A hordozható eszközökből olyan, a PC-ken megtalálható kritikus funkciók hiányoznak, mint például a rendszeróra. Ezek a hiányosságok megnehezítik olyan megoldások kifejlesztését, amelyek például lehetővé tennék, hogy az adott zeneszám egy bizonyos idő után, illetve adott számú lejátszás esetén "lejárjon", és meghallgathatatlanná váljon.

Az online zeneszolgáltatások, mint a Pressplay, a MusicNet, vagy a Rhapsody, ezen okból kifolyólag egyelőre nem teszik lehetővé a zeneszámok hordozható lejátszóra való letöltését. A hatékony jogmenedzselő rendszerek elterjedéséhez a hordozható lejátszókat mindenképpen el kell látni bizonyos extrafunkciókkal, mint amilyen például a rendszeróra. A Mercury technológia lehetővé teszi, hogy ezeket az extrafunkciókat felhasználva olyan lejátszókat lehessen piacra dobni, amelyek megfelelnek a lemezkiadók másolásvédelmi elvárásainak.

Az új szoftver a Microsoft Windows Media következő teljes kiadásától lesz elérhető, a pontos megjelenési időpont egyelőre azonban még nem ismert. Kapcsolódó hír, hogy a Liquid Audio a társaság csütörtöki bejelentése szerint szabadalmaztatta saját, hordozható eszközök számára készített másolásvédelmi technológiáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Yfel #5
  Ne hasznalj windows-t es nem lesz problemad az MS hulyesegeivel :)
 • Supergamer-real #4
  Ajaj, ez az ócska kibaszot M$ már megint.
 • Dömper Ármánd #3
  A crackereknek egyre több és több munkát adnak a nagy cégek...
 • galocza #2
  a nagyok összefognak...