JohnnyCage

A DivX harcol az illegális másolatok ellen

A videótömörítési technológiát fejlesztő DivX Networks a Fraunhofer Institute for Computer Graphics-szal együttműködve egy olyan "vízjel" rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely megakadályozza a videófájlok illegális másolását.

Egy, a napokban bejelentett megállapodás szerint a két társaság együttes erővel fog kifejleszteni egy digitális vízjel technológiát, amely egyedi bitsor audió-, illetőleg videófájlba ágyazásával lehetővé teszi, hogy az adott fájlt csak a szerzői jogok tulajdonosának beleegyezésével lehessen lejátszani. Mindez jelentősen megnehezítené az audió- és videófájlok illegális másolását, illetve jogtalan lejátszását.

A DivX Networks, illetve a Fraunhofer Institute ezidáig a digitális kalózkodás kérdésének ellentétes oldalán állt. A DivX Networks fejlesztette ki a DivX formátumot, amely videótömörítési technológia neve azóta azonossá vált a mozifilmek illegális terjesztésével, a Fraunhofer Institute pedig az MP3 audió formátum megalkotóinak egyike.

A mostani megállapodás a DivX Networks azon tervének következő lépcsőfoka, amelyben a társaság tovább kíván lépni jelenlegi "kalózformátum fejlesztő" megítésén, és legális video-on-demand (videó rendelésre) szolgáltatások technológiai hátterének biztosítójává szeretne válni.

A két társaság, amely hozzávetőleg két hónappal ezelőtt fogott össze, a digitális jogmenedzselő rendszerek piacára szeretne bejutni. A másolásjog menedzselő technológiák piacán azonban már jelenleg is számos igen erős rivális, mint például a Microsoft, és a RealNetworks van jelen, így a párosnak minden bizonnyal nem lesz könnyű dolga.

A DivX Networks/Fraunhofer Institute párosra a technológiai oldalról sem vár könnyű feladat. A tavalyi évben egyetemi kutatóknak sikerült feltörniük azt a négy digitális vízjel megoldást, amelyet a Secure Digital Music Initiative (SDMI - Biztonságos Digitális Zene Kezdeményezés) csoport fejlesztett ki, mint lehetséges megoldásokat az audió- és videófájlok másolásvédelmének biztosítására.

A két társaság azonban biztos abban, hogy sikerül kifejleszteniük egy olyan vízjel technológiát, amely valóban megbízható másolásvédelmet fog képezni az interneten továbbított, szerzői jogok által védett fájlokban. "A DivX Networks már a kezdetektől fogva egy korszerű, megbízható digitális jogmenedzselő rendszer megalkotásán dolgozik" - mondta Jordan Greenhall, a társaság vezérigazgatója. "A Fraunhofer Institute audió vízjel technológiáját logikus lépés összekapcsolni az általunk kifejlesztett videó vízjel megoldással" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lez #13
  Csabi: Ettől nincs értelme félni. Mert a Napstert rákényszerítették a korlátozásokra, annyi is lett nekije. Szóval ha nagyon rádszállnak akkor így is úgy is annyi.
  Ilyenkor csak az van mint a warez oldalaknál, ha megszüntetik az oldalad, akkor gyorsan átmész máshova.
 • galocza #7
  pontosítsunk:
  a divx 3.x az az mstől lopott (mpeg4) codec
  a divx 4.x és 5.x viszont önálló, új fejlesztés, amely szintén követi a mpeg4 szabványt. ha ebből pénzt kívánnak csinálni, szívük joga - bár szimpátiámat nem nyerik el vele.
  én egyelőre kitartok a divx4 mellett (lusta vagyok megtanulni az sbct), de ha kukacoskodnak van alternatíva, az xvid, amely minőségre összevethető a divx5tel, és még terítették ki az összes kártyájukat... csak nem akarok megint áttérni új codecre. 8(
 • Supergamer_real #5
  "A DivX harcol az illegális másolatok ellen"

  persze, persze... a kazaa meg az illegalis zeneterjesztes ellen...
 • Laci73 #3
  A hírben is csak annyi szerepel hogy "megnehezíti" az illegális felhasználók dolgát. Legfeljebb majd a p2p keresőben hozzáírjuk hogy "crack" :)))
  Persze az ilyen cselekedet mélyen elítélendő, mindenki vegyen drágán szoftvert/zenét/filmet...