JohnnyCage

Új CD másolásvédelmet tesztel a BMG

Hamarosan egy olyan új audió CD másolásvédelmi technológiát alkalmazó lemezek mintapéldányai kerülnek a zeneipar egyes képviselőihez, amely a zenék lemásolásának megakadályozása mellett a számítógépeken is lejátszható.

A BMG, az öt nagy lemezkiadó cég egyike hétfőn jelentette be, hogy hamarosan megkezdi olyan ingyenes lemezek népszerűsítő-, illetve tesztjellegű terjesztését, amelyek egy új audió CD másolásvédelmi technológiát alkalmaznak. A lemezek mintadarabjai elsősorban kritikusokhoz, forgalmazókhoz, valamint további kijelölt felhasználókhoz kerülnek.

Az öt nagy lemezkiadó, név szerint a Vivendi Universal-féle Universal Music, a Sony Music, az EMI Group, az AOL Time Warner-féle Warner Music, valamint a Bertelsmann AG-féle BMG azt remélik, hogy a másolásvédelmi technológiákkal meg tudják akadályozni a zenék interneten keresztüli illegális terjesztését, illetve a CD-írókkal való illegális másolását.

"Az ingyenes népszerűsítő, illetve tesztlemezek elsőszámú célja az, hogy visszajelzést kapjunk a technológiáról" - mondta Kevin Clement, aki az új technológia bevezetését irányítja a BMG-nél. "Bízunk benne, hogy az új technológia meg tudja állítani a zenék illegális terjesztését, illetve még a kiadás előtti megjelenését az Interneten." A közelmúltban számos sikervárományos album még a hivatalos kiadás előbb megjelent a világhálón, így a felhasználók már azelőtt letölthették számítógépükre, mielőtt a lemez a boltokban megjelent volna.

A BMG közelménye szerint az új technológiára épülő audió CD lemezek a zenét két változatban fogják tartalmazni. A hagyományos audiósávok a másolásvédelmi technológia miatt a számítógépekben nem lesznek lejátszhatók. Az újfajta lemezek azonban titkosított Microsoft WMA formátumban is a lemezre kerülnek, amely formátum lehetővé teszi a PC-ken, illetve kompatibilis hordozható eszközökön való lejátszást.

A korábbi technológiákat alkalmazó másolásvédett lemezek egyelőre nem terjedtek el teljesen a piacon, mivel különösen Európában nagy visszhangot váltott ki a tény, hogy ezek a lemezek nem játszhatóak le számítógépes meghajtókon, sőt bizonyos esetekben le is fagyaszthatják a felhasználó számítógépét. Az ilyen lemezeket számos felhasználó visszavitte a boltba.

A BMG reméli, hogy a technológiával sikerül egy olyan megoldást találni, amely a felhasználók által is elfogadható, és a társaság érdekeit is védi. Clement szerint az új technológiára épülő első lemezek a jövő hónapban kerülhetnek piaci forgalomba. A vezető azt egyébként nem közölte, az új másolásvédelmi technológiát melyik cég fejlesztette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #17
    B.ak meg a k. anyjukat.
    Eloszor csinaljanak olyan CD-t, ami nem sug, es nincs tele zajjal, aztan szorakozzanak.
    Tok jo, hogy egyedul azokat szopatjak, akik megveszik a boltban a draga cd-ket.
  • CybearBoy #16
    Tévedsz! A legjobb (yeah!) drive-on sincs play gomb! Most a TEAC 40x drive-jára gondolok :))).
  • Csatti #12
    nem egeszen ertem ezt a nepszerusito dolgot. Hogyan lehet egy masolasvedelem nepszeru a felhasznalok koreben?
  • DOGMAN #6
    "még a hivatalos kiadás előbb megjelent a világhálón"

    Hehh, és ezt ki tette fel?
    Nemhiszem hogy Átlagcdmásolós Pistike a kiadónál vagy a stúdióban dolgozik.:)

    DOGMAN
  • Dömper Ármánd #4
    Nem kell ahhoz egy nap... :)
  • narumon #3
    Az előző megoldás töréséhez is kellett vagy 2 óra szerintem ez is kb annyira lesz kemény hogy egy nap alatt megvan rá az ellenmegoldás.